pátek 19. dubna 2024 Rostislav

FOTO: V Hranicích začali odstraňovat zchátralou věžičku z kostela na Masarykově náměstí

Zchátralá věžička kostela Stětí sv. Jana Křtitele na Masarykově náměstí v Hranicích na Přerovsku, kvůli jejímuž stavu se od čtvrtečního odpoledne uzavřelo náměstí pro dopravu i bezprostřední okolí kostela, by měla být sňata v úterý. Důvodem jsou příznivější klimatické podmínky. Stavební práce by měly začít brzy ráno, řekl dnes mluvčí radnice Petr Bakovský.

Původně měla být věžička, která je ve špatném stavu a hrozí, že spadne, snesena v pondělí. Kvůli větru se ale tak nestalo. „Předpoklad je, že dnes by již měly být příznivé podmínky," uvedl mluvčí radnice. Podotkl, že do odstranění věžičky potrvají na náměstí i omezení, které město zavedlo na doporučení statika.

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele stojí na jižní straně náměstí, problémy se objevily na menší věži barokního kostela ve výšce zhruba 30 metrů ve čtvrtek minulý týden. Stalo se tak ve chvíli, kdy stav běžně nepřístupné věžičky zdokumentoval teleobjektivem fotograf z vedlejší věže. Na doporučení statika poté město okolí kostela obehnalo páskou a pro dopravu do odvolání uzavřelo náměstí.

Podle mluvčího olomouckého arcibiskupství Jiřího Gračky se za posledních několik desítek let do nepřístupné věže nikdo na běžnou prohlídku nedostal. Poslední velká oprava střechy, při které bylo možné do věže zasáhnout, byla v 70. letech. Věžička se však tehdy neopravovala, neboť byla v dobrém stavu. Nyní bude opravena na náklady církve.

Barokní stavba kostela Stětí sv. Jana Křtitele vévodí hranickému náměstí od poloviny 18. století. Jednolodní barokní kostel nechali postavit tehdejší majitelé panství Dietrichsteinové, jejichž znak dodnes zdobí průčelí kostela. Slavnostně vysvěcen byl v červnu 1764.

Autoři | Foto hranice.eu

Štítky památky, církve, stavby, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.