pátek 29. března 2024 Taťána

Lipník nad Bečvou během léta zpřístupní věž kostela sv. Jakuba

Lipník nad Bečvou na Přerovsku zpřístupní během prázdnin návštěvníkům věž kostela svatého Jakuba. Pohledem na město se budou moci těšit o víkendech, v minulosti byla vyhlídková věž přístupná jen několikrát do roka. Zpřístupnění věže je jednou z novinek turistické sezony ve městě, která začne 1. května. ČTK o tom informovala ředitelka lipnické městské knihovny Miroslava Střelcová.

Letošní turistickou sezonu zahájíme speciální kovářskou prohlídkou s průvodcem. Je tomu již deset let, co byla pro naše město ukována plastika Tilia, která je umístěná na náměstí a stala se symbolem města. Autorem návrhu plastiky je samotný papež uměleckých kovářů Alfred Habermann, jehož stálou expozici si mohou návštěvníci prohlédnout v nově otevřeném turistickém informačním centru v otevírací době," uvedla Jana Březovská z turistického informačního centra.

Novinkou pro milovníky historie a památek bude zpřístupnění vyhlídkové věže kostela svatého Jakuba Většího během prázdnin. „Služba bude fungovat jen o víkendech v čase od 10:00 do 16:00, zájemci o výstup na věž se musí dostavit do informačního centra a domluvit se se zaměstnanci na otevření věže," doplnila Březovská. Město také od 1. května do 30. září denně kromě pondělí nabídne turistům zdarma komentované prohlídky města s průvodcem. Začnou vždy v 10:00 a ve 14:00.

Nové turistické informační centrum s Habermannovou expozicí město otevřelo loni na podzim. Zázemí našlo v rekonstruovaném památkově chráněném domě. Pro návštěvníky je otevřeno sedm dní v týdnu. Nabízí uzamykatelné skříňky, přebalovací pult i rozšířenou nabídku suvenýrů.

Turistickou sezonu v Lipníku nad Bečvou doprovodí letos zábavně naučná poznávací hra Lipenský okruh . Trasa vede kolem nejvýznamnějších památek, u nichž jsou ukryty piktogramy, které je potřeba najít a zakreslit do hrací karty. S židovskou historií města návštěvníky blíže seznámí hledačka Po stopách lipenských Židů. Obě hrací karty jsou k dostání v informačním centru.

Lipník nad Bečvou, město se zhruba 8000 obyvateli, letos vyhrál krajské kolo o titul Historické město roku 2018. Na území města se nachází 94 nemovitých kulturních památek, z nichž 87 se nachází v městské památkové rezervaci, která byla vyhlášena v roce 1989.

Autoři | Foto Palickap [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Štítky památky, turistika, Lipník nad bečvou, věž, turistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.