pátek 29. března 2024 Taťána

Kovářské fórum na Helfštýně letos odkáže na vznik tradice

Na středověkém hradě Helfštýně na Přerovsku začne příští sobotu Kovářské fórum, které letos zaštítí umělecký kovář Jiří Jurda z Penčic u Přerova. Během týdenní akce bude před očima návštěvníků tvořit udírnu pro zázemí hradní restaurace. Letošní jubilejní ročník odkáže na vznik tradice. S odstupem 30 let totiž symbolicky naváže na první dílo, které tu vzniklo pod rukama jeho otce, Jiřího Jurdy staršího. Kovářské fórum je předzvěstí největšího evropského setkání mistrů černého řemesla na hradě s názvem Hefaiston.

Jednatřicátý ročník letošního Kovářského fóra bude zahájen v sobotu 17. srpna a potrvá týden. „První ročník před 30 lety zahajoval můj táta s architektem Ladislav Palkem. Další paralela je také v tom, že táta tam tehdy tvořil užitnou věc pro hrad, šlo o vývěsní štít k hradní restauraci s tepanou konvicí. Během nadcházejících let na fóru umělečtí kováři vytvářeli volnou plastiku, kterou poté věnovali hradu. Já navážu na užitnou věc pro hrad a budu tvořit udírnu, obě věci tak budou umístěny kousek od sebe," řekl dnes Jiří Jurda.

Letošní Hefaiston poslední srpnový víkend nabídne to nejlepší z produkce světových uměleckých kovářů, živou tvorbu, přednášky, soutěže a koncerty. Každoročně na něj zamíří na 500 účastníků z celého světa a kolem 10 tisíc návštěvníků. I letos bude setkání omezeno kvůli rozsáhlé rekonstrukci hradního paláce.

Hradní udírnu dekorují zdobené kovářské prvky. Nejpracnější části bude kovář vytvářet v hradní kovárně od neděle 18. srpna do pátku 23. srpna kromě pondělí před očima samotných návštěvníků. „Chystám se na fóru před lidmi vytvářet tepaný reliéf. Jde o jemnou zajímavou práci, tematicky bude spojen s udírnou. Reliéf by měl poté ozdobit samotnou udírnu jako připomínku Kovářského fóra," doplnil kovář. Dodal, že to pro něj bude premiéra, je zvyklý pracovat o samotě. „Na hradě je kování jiné než doma v dílně, má to svou atmosféru," dodal Jurda.

Výsledná podoba bude představena při zahájení Hefaistonu, který na Kovářské fórum plynule naváže. V minulých ročnících fóra své umění předvedli umělečtí kováři z USA, Izraele, Belgie či Slovenska. Loni zde během fóra vytvářel obří plastiku kovaného vějíře tým pod vedením italského mistra Roberta Magniho.

Autoři | Foto helfstyn.cz

Štítky ČR, památky, hobby, Helfštýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.