čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Jiráskova ulice v Hranicích bude na pokyn kraje znovu zprůjezdněna

Z centra Hranic na Přerovsku zmizely po půl roce značky zakazující automobilům průjezd Jiráskovou ulicí. Město je zde osadilo letos v dubnu, chtělo tím zklidnit dopravu v městské památkové zóně a přispět k plánovanému oživení historického centra. Odstranění značek přikázal městu krajský úřad, nebyly totiž v souladu s předpisy, informoval mluvčí Hranic Petr Bakovský. Město bude o omezení dopravy ve svém centru usilovat nadále.

Omezující opatření začalo v centru Hranic platit od 19. dubna. "Ve svém sdělení Krajský úřad Olomouckého kraje konstatuje, že uzavření Jiráskovy ulice mělo být povoleno v samostatném řízení o uzavírce. Z tohoto důvodu nařizuje, aby dopravní značení této uzavírky bylo odstraněno do doby pravomocného uzavření řízení o uzavírce v samostatném řízení," uvedli zástupci radnice v tiskovém prohlášení.

Z vyjádření města vyplývá, že o uzavírce radnice dlouhodobě jednala s přerovským dopravním inspektorátem, ale neúspěšně. "Tento orgán od nás neustále vyžaduje další a další podklady, a když jsou mu předloženy, vydává opakovaně nesouhlasná stanoviska. S uvedeným postupem Dopravního inspektorátu Přerov vyjadřujeme zásadní nesouhlas a hodnotíme jej jako nepřípustný nátlak na rozhodování samosprávy města Hranic," stojí v prohlášení vedení města. 

Město v prohlášení uvedlo, že se zrušení uzavírky podřídí. Zklidnit dopravu v centru města zamezením průjezdu přes Jiráskovou ulici chce však nadále a bude činit veškeré kroky k tomu, aby bylo nesouhlasné stanovisko zrušeno. Město zároveň podává kvůli jednání inspektorátu stížnost vedení policie i hejtmanovi Olomouckého kraje.

O omezení dopravy v centru Hranic přistoupilo město kvůli neúnosnému dopravnímu zatížení této nejhodnotnější části města a ve snaze vrátit sem život, uvedl již dříve mluvčí radnice Petr Bakovský. Podle údajů městské policie projede touto částí centra Hranic za jeden den až 3420 automobilů. Nové dopravní opatření spočívalo v tom, že výjezd z centra nebyl umožněn Jiráskovou ulicí s vyústěním u Zámeckého hotelu. Po zásahu krajského úřadu je výjezd z centra Jiráskovou ulicí opět možný a Zámecká ulice je průjezdná ve směru z Masarykova na Pernštejnské náměstí.

 

Autoři | Foto pexels.com

Štítky doprava, značení, policie, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.