čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

Přerov má řešení dopravního kolapsu ve městě. Dopravu na křižovatkách bude řídit policie

Čerstvě otevřený úsek dálnice D1, která končí bez návaznosti u sjezdu do Přerova, přinesl do města očekávané dopravní komplikace. Auta, která sjedou z dálnice vytvoří dopravní zácpu. Situací se dnes přerovské představenstvo města, městské policie a Policie ČR.

„Dohodli jsme se, že policisté budou ve větší míře monitorovat výjezd z D1 a odklánět z města auta nad 12 tun - jejich řidiče budou sankcionovat a posílat na objízdné trasy, neboť průjezd městem mají zakázaný, což mnozí nerespektují,“ řekl radní pro dopravu Tomáš Navrátil. Zástupce šéfa přerovské městské policie Miroslav Komínek upřesnil, že strážníci problém největší.

V případě potřeby budou ve městě vypnuty tři semafory, jeden u výjezdu z dálnice, v Předmostí a na křižovatce u prodejny Lidl. Dopravu bude řídit policie, což by mělo dopravu urychlit. „Uvidíme, jak tato opatření, spojená s podrobným monitoringem situace, budou v praxi fungovat. V lednu situaci vyhodnotíme a případně přijmeme další postup, abychom Přerovu od dopravní zátěže ulehčili,“ sdělil primátor města Petr Měřínský.

Dopravní situace v Přerově je dlouhodobě špatná, dostavba čtrnácti kilometrového dálničního úseku Lipník – Přerov, který byl slavnostně otevřen ve čtvrtek 12. prosince, ji ještě zhoršila. Řidiči i Přerované pocítili důsledky prakticky ihned. Už při slavnostním přestřižení pásky zástupci Přerova jasně řekli, že bez návazného desetikilometrového úseku se Přerov stane dopravní pastí. Jejich předpověď se už teď ukazuje jako pravdivá. 

Dostavění dálnice potrvá minimálně dalších pět let. „Je to příliš dlouhá doba na to, abychom jen čekali a nečinili kroky, vedoucí k rozmělnění dopravy,“ řekl radní Navrátil. 

Dostavbu dálnice prodlužují mimo jiné aktivisté. Na stavbu podaly během dneška a včerejška odvolání tři fyzické osoby. Odvolal se také spolek Voda z Tetčic a spolek Děti Země již dříve deklaroval, že tak učiní do 20. prosince. V praxi to znamená, že změna územního rozhodnutí nenabude právní moci, poté budou účastníci řízení seznámeni s podaným odvoláním, dostanou možnost se k celé záležitosti vyjádřit a pak poputuje věc k řešení na Krajský úřad Olomouckého kraje.  Popisovaný proces může teoreticky dostavbu dálnice D1 z Přerova do Říkovic ještě posunout.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky doprava, D1, Přerov, dálnice, zácpa, kolona, provoz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.