pondělí 29. dubna 2024 Robert

Brány hradu Helfštýna se v lednu znovu otevřou, chystá se tradiční výstup

Brány středověkého hradu Helfštýna na Přerovsku se na začátku ledna znovu otevřou návštěvníkům. Stane se tak při tradičním novoročním výstupu, který se tentokrát odehraje v sobotu 4. ledna. Na hrad se lidé vydávají ze všech koutů regionu, památku ležící na kopci nad Týnem nad Bečvou přitom "dobývají" ze všech stran. Výšlap si každoročně nenechají ujít tisíce lidí, záleží však na počasí. Hrad byl naposledy otevřen o víkendu na konci listopadu.

„Vůbec nejstarší akce hradního kalendáře akcí má za sebou už víc než čtyři dekády. Ve spolupráci s Klubem českých turistů ji 4. ledna 2020 připravíme potřiačtyřicáté. Výstup je pořádaný jako hvězdicový, takže začít se dá kdekoliv, jen cíl je jasný - H-studio na třetím nádvoří, kde lidé získají pamětní razítka," řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Podle něj je zájem veřejnosti o toto setkání mimořádný, i proto na první sobotu v lednu chystá správa několik akcí. „Pokud to podmínky alespoň trošku umožní, nebude třeba půl metru sněhu, nebo 30 stupňů pod nulou, zprovozníme historickou pražičku kávy. Hradní kovárnu pro změnu provoní kouř z výhně a rozezní zvonění kovadliny, na níž bude mistr černého řemesla měnit prosté kousky železa v drobné upomínkové předměty," doplnil kastelán. Podotkl, že výměnný košt vzorků slivovice si zpravidla zajišťují účastníci sami mezi sebou, na posilněnou k tomu budou připraveny pochutiny z hradní udírny, kterou v létě vykoval umělecký kovář Jiří Jurda. Chystá se i zabijačková polévka z hradní restaurace.

Počet návštěvníků, kteří se na hrad v tuto dobu vydají, správa hradu nedokáže odhadnout, odvíjí se vždy od počasí. V předchozích ročnících lidi od výstupu na hrad na kopci u Týna nad Bečvou ale neodradil ani mráz, sněhová kalamita či déšť. Například v roce 2018 na hrad vystoupalo rekordních 4000 lidí. Hrad se po novoročním výšlapu opět zazimuje, znovu se pak otevře první březnový víkend.

Helfštýn má letos za sebou nejnáročnější sezonu ze všech památek v Olomouckém kraji. Hrad už druhým rokem omezují rozsáhlé stavební práce na záchraně renesančního paláce a letos k nim přibylo i uzavření příjezdové cesty. I tak podle kastelána hrad do uzavření sezony navštívilo zhruba 70.000 lidí.

Autoři | Foto Hana Jandová

Štítky památky, kondice, Helfštýn, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.