pátek 26. dubna 2024 Oto

Helfštýn otevřel sezónní výstavu Torzo hradu. Chystá i první akce

Na středověkém hradu Helfštýn na Přerovsku se tento týden otevřela výstava Příběh torza, která bude návštěvníky provázet celou letošní sezónu. Věnována je zdejšímu renesančnímu paláci, který se po více než dvou stoletích chátrání dočkal rozsáhlé rekonstrukce. Práce trvající dva a půl roku nyní míří do finiše, do jeho historie i osudu tak mohou zájemci nahlédnout ještě před jeho samotným otevřením, řekl kastelán hradu Jan Lauro. Expozice bude otevřena do poloviny října.

Výstavu Příběh torza, která mapuje složité stavební dějiny hradního paláce, doprovázejí originální obrazy, historické veduty, pohlednice, archeologické nálezy i projektová dokumentace. „Přibližují osudy helfštýnského paláce od počátků výstavby, přes vrcholnou slávu v období renesance, řízenou likvidaci zahájenou v 17. století a následné snahy o záchranu rozsáhlého torza,“ uvedl Lauro.

Výstava navazuje na mimořádný projekt záchrany torza paláce, který začal na podzim 2017. Ten s sebou podle kastelána přinesl nepřeberné množství poznatků z archeologie, dějin umění i stavební historie. „Interdisciplinární výzkum umožnil použití současných technologií. Zároveň byla zahájena ojedinělá intervence minimalistické současné architektury do hradní ruiny, při která našla uplatnění řada specializací a profesí. Právě takto jsme chtěli celý projekt představili ještě předtím, než bude palác otevřen široké veřejnosti,“ podotkl kastelán.

Rekonstrukce zchátralého paláce, který patří k největším renesančním stavbám v ČR, se dotkla dvou návštěvnických sezon. Dokončena by měla být v polovině letošního roku. Renesanční palác hradu byl kvůli špatnému stavu několik let uzavřen. Rekonstrukce za 72 milionů korun zahrnuje statické zajištění objektu, opravu fasády, zastřešení objektu pískovým sklem i vybudování nových průvodcovských tras v objektu.

Hrad Hefštýn se po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru otevřel návštěvníkům 12. května, od pondělí se otevřely i vnitřní prostory. Zájemci tak mohou navštívit kromě venkovního areálu výstavu v galerii, expozici v pekárně a o víkendu je také zajištěn přístup na širokou hradbu. Pandemie také na hradě zhatila řadu akcí, správa hradu však na červen a červenec již připravila alternativní program. Velké akce zatím nahradily komorní projekty, v plánu je například 16. až 19. června vystoupení Karlovarského hudebního divadla, loutkové divadlo a řemeslné dílny na začátku července či Šermířské dny s Adoreou 18. až 19. července. Náhradní program na srpen správa ještě ladí.

Autoři | Foto Facebook Hrad Helfštýn

Štítky ČR, památky, historie, stavby, výtvarné, Helfštýn, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.