sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Přerovský zámek má nové návštěvnické zázemí, stálo přes milion

Zámek v Přerově má nové zázemí pro návštěvníky, zahrnuje nově upravený prostor pokladen, šatny a zázemí pro průvodce. Úprava vstupních prostor zámku, kde sídlí Muzeum Komenského, se plánovala několik let. Radnice za přestavbu zaplatila 1,1 milionu korun, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Původní vybavení vstupních prostor zámku bylo z devadesátých let minulého století. Vystřídal ho moderní nábytek z ateliéru designéra Radovana Urválka. „O nutnosti udělat úpravy u vstupu do zámku se jedná už od roku 2013, ale najít realizátora nebylo jednoduché, opakovaně bylo třeba rušit výběrové řízení, protože se do něj nikdo nepřihlásil a když se v dalším kole našel zájemce, tak nakonec od smlouvy odstoupil," řekl přerovský primátor Petr Měřínský. Plánovaná úprava se tak podařila až letos a prováděla se v době nouzového stavu, konkrétně od 25. března.

Přestavba zahrnuje změnu dispozice pokladny, nové osvětlení, výmalbu i podlahy. Návštěvníky zaujme atypický nábytek, který přišel na téměř 800.000 korun. „Úprava odpovídá našim představám, je zdařilá. Mezi muzeem a městem existuje jakási gentlemanská dohoda - my platíme městu nájem a z peněz města se pak provede úprava, která zhodnocuje zámek. V minulosti se například z těchto peněz opravovaly některé sály a teď přišla na řadu recepce," uvedl ředitel muzea Radim Himmler.

Rozsáhlé opravy zámku přerovská radnice dokončila v roce 2012. Trvaly více než deset let. Práce zahrnovaly zrekonstruované vnitřní prostory, ale i novou střechu, fasádu a ústřední vytápění. Opravy stály dohromady téměř 62 milionů korun. Celkem 19 milionů korun získalo město prostřednictvím dotací. Před třemi lety zde město opravilo hradní příkop včetně hradeb, které jej lemují.

Přerovský zámek byl vybudován na místě původně dřevěného, později kamenného hradu z 11. století. V 16. století byl postupně přebudováván na renesanční zámek. Jeho věž tvoří dominantu zámku i města. Renesanční objekt slouží muzejním účelům od roku 1930.

Autoři | Foto Zámek Přerov

Štítky památky, stavby, Přerov, zámek, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.