úterý 14. května 2024 Bonifác

Největší evropské setkání kovářů letos nebude. Helfštýnský Hefaiston se odkládá na příští rok

Největší evropské setkání kovářů Hefaiston, které se už téměř čtyři desítky let odehrává na hradě Helfštýn na Přerovsku, se letos kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. Zástupci památky nadcházející 39. ročník odložili až na poslední víkend v srpnu příštího roku. Tradiční kovářské fórum, které bylo každoročně předzvěstí této akce, však v plánu zůstává. Správa hradu plánuje nahradit Hefaiston na konci srpna Nočním kováním, o jeho podobě se jedná, řekl ve středu kastelán Jan Lauro.

Hefaiston svým rozsahem spadl do kategorie velkých kulturních akcí, které se podle rozhodnutí vlády letos v létě v ČR kvůli koronaviru konat nebudou. „Nezaměnitelnou atmosféru Hefaistonu prostě žádným on-line přenosem nenahradíme. Nechtěně nabyté volné chvíle se ale pokusíme využít k dalšímu zlepšení zázemí,“ vzkazuje správa v dopise, který začala rozesílat příznivcům setkání.

Hefaiston je tradičně největší akcí v programu Helfštýna. Na mezinárodní setkání kovářů každoročně míří několik set aktivních kovářů ze všech koutů světa. Jen loni dorazilo více než 506 kovářů z 16 zemí. Kromě evropských účastníků přijeli na Přerovsko také kováři z USA, Kanady nebo Austrálie. Přímo na hradě pracovalo u deseti výhní zhruba 80 z nich, jejich práci si přišlo prohlédnout 8000 návštěvníků. Obdivovat mohli i 216 exponátů vystavených pod širým nebem.

V plánu akcí hradu však zůstává Kovářské fórum, je plánováno od 23. do 28. srpna. Na fóru každoročně během týne kováři před očima lidí pracují u výhní na novém exponátu, který pak trvale zdobí prostory hradu. Fórum dosud končilo zahajovacím dnem Hefaistonu, na kterém bylo dílo představeno. Samotné mezinárodní setkání by mělo nahradit alespoň Noční kování, naplánováno je na 29. srpna.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, hobby, Hefaiston, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.