čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

V Olomouckém kraji platí stále dva druhé povodňové stupně

V Olomouckém kraji dnes ráno platí už pouze dva druhé povodňové stupně. Pohotovost je stále na řece Moravě v Olomouci, kde se hladina zatím zvedá jen pozvolna a na Romži v Polkovicích na Přerovsku. Tam voda již od časných ranních hodin pomalu klesá, třetí stupeň byl odvolán před 03:00, vyplývá to údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Hladiny řek po středečním vydatném dešti a výrazném vzestupu postupně klesají již i na ostatních místech. Voda však stále v regionu způsobuje komplikace na několika silnicích.

Na Moravě v Olomouci-Nových Sadech platí druhý povodňový stupeň, který je vyhlašován od úrovně hladiny 390 centimetrů, od čtvrtka. Hladina nyní ve městě dosahuje 416 centimetrů, stoupá zhruba centimetr za hodinu. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, je vyhlašován od 430 centimetrů. Na Romži dosahovala hladina ve čtvrtek ráno výšky tří metrů, pod hranici 260 centimetrů, při které se vyhlašuje třetí povodňový stav, klesla dnes před 03:00. O pět hodin později dosahovala 247 centimetrů.

Na dalších třech místech v kraji stále platí první povodňový stupeň. Jde o Třebůvku v Lošticích na Šumpersku, kde byl druhý povodňový stupeň odvolán dnes ráno před 04:00. Hladina tam nyní dosahuje 170 centimetrů, ve středu večer to bylo o metr víc. První povodňový stupeň stále platí také na Olešnici v Kokorách na Přerovsku, kde byl stav pohotovosti odvolán dnes před 03:00. Jindy nenápadný tok potrápil několik obcí, nejvíce to odnesli obyvatelé Brodku u Přerova, kde se voda dostala i do desítek domů. První stupeň platí také stále na Blatě v Klopotovicích.

Podle dopravních informací policie je i nadále neprůjezdná silnice mezi od Svojanova po Mírov na Šumpersku, je zaplavená. Ze stejných důvodů je neprůjezdná také silnice mezi Lukavicemi a Bohuslavicemi na Šumpersku. Zavřená je kvůli záplavám také cesta mezi Kojetínem na Přerovsku a Chropyní na Kroměřížsku.

Autoři | Foto

Štítky počasí, záplavy, doprava, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.