sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Odpadové hospodářství budoucnosti. V Hranicích čipují popelnice

V Hranicích na Přerovsku se ode dneška začaly čipovat všechny popelnice ve městě. Evidence nádob na směsný komunální odpad by měla být podle zástupců města prvním krokem k výrazným změnám v odpadovém hospodářství Hranic. Čipování potrvá do konce letošního roku. Cílí především do budoucna a podepsat se může i na výši poplatků, řekl dnes mluvčí radnice Petr Bakovský. Obyvatelé Hranic nyní platí za odpad 696 korun, loni byla tato částka zvýšena po pěti letech o 96 korun.

Změny v odpadovém hospodářství mají podle radnice především předejít razantnímu zvyšování poplatku za odpady a zároveň v následujících letech splnit legislativní podmínky, které nastavuje nový zákon o odpadech. Město si od nových kroků slibuje například celkové zmapování odpadových toků. „Čipování svozových nádob provádí společnost Ekoltes. Je mířeno hlavně do budoucna, abychom měli přehled a na základě toho přehledu mohli s čísly pracovat. Jedna z možností je třeba nezvedat poplatky těm, co například dobře třídí odpady," uvedl mluvčí radnice.

Jednodušší administrace i výměra poplatků

Nádoby na směsný komunální odpad začne Ekoltes Hranice evidovat ode dneška až do konce prosince. Každá domácnost musí nachystat v den svozu všechny nádoby na běžné svozové místo, kde budou označeny speciálním čipem. Ten bude obsahovat informace o druhu sváženého odpadu, velikosti nádoby a příslušné domácnosti. Tyto čipy poté budou při každém výsypu evidovány v evidenčním systému ECONIT. Díky němu bude mít město dokonalý přehled o odpadech. „Veškeré informace o našem odpadovém hospodářství pak budeme mít přehledně na jednom místě a také získáme možnost generovat podklady a tvořit různé statistiky, čímž zefektivníme administrativu," doplnil mluvčí města.

Radnice chce těmito kroky zároveň podpořit třídění odpadů a snižovat množství směsného komunálního odpadu vyprodukovaného ve městě. Reaguje tak na zpřísnění legislativy týkající se nového zákona o odpadech, jehož cílem je mimo jiné zákaz skládkování již v roce 2030. Zavádění postupných a systematických změn v systému odpadového hospodářství města je podle zástupců radnice jedinou cestou, jak zabránit až čtyřnásobku ceny současného poplatku za odpady.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky odpady, Hranice, Přerovsko, čipování, mapování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.