neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Podvodník připravil firmu z Přerova lstí o 1,3 milionu korun

O 1,3 milionu korun přišla firma z Přerova kvůli lsti internetového podvodníka. Vydával se za jejího německého obchodního partnera a společnost prostřednictvím e-mailu požádal o splacení faktury na jiný bankovní účet. Na podvod přišli zástupci firmy až po odeslání peněz a poté se obrátili na policii. Informoval policejní mluvčí František Kořínek. Obdobný případ se stal v Přerově také před dvěma lety.

„Pachatel se fiktivně vydával za zástupce německého obchodního partnera přerovské firmy a jeho jménem firmu formou e-mailu požádal o dřívější splacení faktury na jiný bankovní účet. Účetní české firmy tak vzhledem k dlouhodobé dobré spolupráci učinili a částku přesahující 1,3 milionu korun v polovině října tohoto roku odeslali na nový účet," uvedl Kořínek. Případ policisté z přerovské skupiny kybernetické kriminality vyšetřují jako podvod, za který pachateli v případě dopadení hrozí dva až osm let vězení.

Policisté znovu apelují na obezřetnost při zasílání peněz, lidé by podle kriminalistů neměli spoléhat pouze na e-mailovou komunikaci ani navzdory třeba i několik let zaběhnuté praxi. „Stačil jeden osobní telefonát se zástupcem firmy a policisté by přijali oznámení o podvodu ve stadiu pokusu," uvedl mluvčí. Ověření internetové komunikace policisté doporučují při platbě každé vyšší částky a zejména při nestandardních situacích, jako jsou uvedené žádosti o změnu čísla účtu či dřívější úhradu.

Před dvěma lety podobný případ

Podobný případ se v Přerově stal před dvěma lety, kdy jedna tamních firem přišla obdobným způsobem téměř o 1,5 milionu korun. Částku od ní vylákal neznámý pachatel, který tehdy vystupoval rovněž v roli jejího dlouhodobého obchodního partnera a žádal o zaslání peněz na jiný účet. Vysvětloval to tehdy auditem v bance. Podvod se prokázal až ve chvíli, kdy firmu kontaktoval skutečný zahraniční partner.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, kriminalita, internet, podvod, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.