čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Lidé v Penčicích a Čekyni se dočkají nové kanalizace, se stavbou se má začít v roce 2018

Obyvatelé dvou místních částí Přerova, Penčic a Čekyně, by se měli dočkat kanalizace. Město jim stavbu slibuje více než deset let, plány však dosud vždy zkrachovaly. Nyní se dokončuje další projektová dokumentace, se stavbou hodlá radnice začít v roce 2018.

Na konci tohoto roku totiž skončí povolení k vypouštění odpadních vod do říčky Olešnice. Náklady na stavbu přesáhnou 65 milionů korun, sdělila ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Přerov má 13 místních částí. Kanalizace chybí ve třech z nich. Vedle Čekyně a Penčic, kde žije dohromady necelých tisíc obyvatel, jsou poslední na řadě ještě Lýsky. "Vybudování dosud chybějící infrastruktury pro odvádění odpadních vod v místních částech Přerova je součástí strategického plánu města," uvedl náměstek primátora Petr Měřínský (ANO). Odkanalizování Čekyně a Penčic by podle něj mělo stát 65,5 milionu korun. Žádat o dotaci od státu budou zástupci společnosti Vodovody a kanalizace Přerov.

Na vybudování kanalizace čekají místní obyvatelé už desítky let. Dlouhodobě poukazují na to, že splašková voda z domácností putuje do potoku Olešnice a znehodnocuje ho. Naposledy vybudování kanalizace v Penčicích a Čekyni slibovala radnice v roce 2004. Radnice však poté v obou částech vybudovala pouze vodovod, od stavby kanalizace musela kvůli nedostatku peněz ustoupit. Tehdejší primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) uvedl, že město mělo na akci příslib dotace, ale nakonec dostalo pouze dotaci na vodovod ve výši pěti milionů korun.

Podle mluvčí radnice Chalupové bude projektová dokumentace pro územní rozhodnutí na odkanalizování těchto místních částí v hodnotě přes dva miliony korun hotova do konce roku. Projektovou přípravu až do fáze stavebního povolení zaplatí ze svých peněz město. Investorem, vlastníkem a také provozovatelem nově vybudované kanalizace, včetně čistírny odpadních vod, by se následně měly stát Vodovody a kanalizace Přerov.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.