pátek 26. dubna 2024 Oto

Přerov se potýkal se štěnicemi a legionellou, desítky obyvatel městských bytů se musely odstěhovat

Minulou středu 9. listopadu informovala přerovský radnice o problému se štěnicemi a bakterií legionellou v městských bytech. Bakterie se objevila v rozvodech šesti pečovatelských domů, štěnice vyhnaly 23 nájemníků z adresy Kojetínská 1827.

Podle informací ČTK se odborníkům již podařilo zlikvidovat bakterii legionella, která byla objevena minulý týden v rozvodech šesti pečovatelských domů v Přerově a v jednom bytovém domě. Tamní obyvatelé tak už mohou znovu bez omezení používat teplou vodu. „Bylo důvodné se domnívat, že se bakterie nacházela jak v přípravě teplé vody, tak i v rozvodech domů. Obyvatelé byli poučeni, aby teplou vodu neužívali na sprchování. Běžně ji požívat mohou – legionella se totiž přenáší jen vdechováním par a aerosolů,“ vysvětlila Petra Hirschová z oddělení bytové správy přerovského magistrátu. Problém město vyřešilo chemickou dezinfekcí potrubí. "Lidé mohli už v pátek běžně používat teplou vodu bez jakéhokoliv omezení. Tento týden ještě budou provedeny kontrolní odběry vody ve všech domech - za účelem vyloučení nového množení bakterie," uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Druhý problém, se kterým se radnice musela potýkat, byly štěnice. „V Kojetínské ulici se objevily štěnice už před časem. V domě opakovaně proběhla jejich likvidace formou postřiku, ale ten se ukázal jako neúčinný, neboť po poslední dávce byli obyvatelé opět pokousáni od parazitů, kteří se živí lidskou krví,“ upřesnila mluvčí radnice. „Proto bylo třeba přistoupit k razantnějšímu řešení – vystěhovat lidi z domů do provizorního bydlení a jejich dům vyplynovat. Podle deratizátorů je to jediná možnost, jak se v daném případě štěnic zbavit,“ řekl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu. Do provizorního bydlení, na ulici Husova, si mohli vzít pouze jedno oblečení a základní hygienické potřeby. "Obyvatelé se při návratu převlékli do oblečení, které prošlo plynofikací v jejich domovech. Oblečení, v němž byli v náhradním ubytování - tedy v Husově ulici, bylo ponecháno na místě," doplnila Chalupová.

Problém se týkal pěti bytů, ve kterých žilo 23 nájemníků. V provizorním bydlení se však museli uskromnit a obývat pouze dva byty, z toho jen v jednom tekla teplá voda. „Protože si obyvatelé nemohli v náhradních bytech vařit, zajistili jsme jim teplý čaj po celý den a v poledne teplý oběd, který jim byl dovezen,“ doplnila Eva Pospíšilíková z oddělení bytové správy přerovského magistrátu.

Česká tisková kancelář také informovala, že s  legionellou naposledy město bojovalo loni na konci listopadu, kdy se objevila v osmi přerovských bytových domech. Dva z nich byly přitom rovněž domy s pečovatelskou službou, město tehdy za dezinfekci rozvodů teplé vody zaplatilo odborné firmě 172.000 korun. Bakterie se v přerovských domech vyskytla i v létě roku 2014. Na výskyt bakterie se přišlo při náhodných odběrech, které provádí zdravotní ústav.

Čtěte více:

Autoři | Foto wikipedia.com | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.