čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

V příštím roce čeká Prostějov modernizace dopravního terminálu v centru města

Více než třicet milionů korun plánuje příští rok investovat prostějovská radnice do modernizace dopravního terminálu veřejné dopravy na Floriánském náměstí v centru města.

Prostějov už má na projekt schválenu dotaci 26,2 milionu korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Včera to sdělil primátorův náměstek Jiří Rozehnal. „Od projektu si slibujeme, že zefektivní přepravní vazby tohoto uzlu, který je obsluhován téměř čtyřmi stovkami spojů denně. Významnou měrou také dojde ke zvýšení bezpečnosti dopravy," uvedl Rozehnal.

Cestujícím usnadní přepravu elektronické informační tabule

Projekt pode něj počítá s přemístěním provizorních zastávek linek příměstské autobusové dopravy z ulice Hliníky do modernizovaného dopravního terminálu podél Blahoslavovy ulice. Součástí návrhu je plošné zastřešení plochy autobusového nástupiště a výstavba zázemí pro terminál, včetně informačního systému. „Ten se bude skládat ze souhrnného dvanáctiřádkového panelu umístěného v čekárně a jednotlivých označníků zastávek, ve kterých budou vestavěny elektronické informační třířádkové textové panely," dodal Rozehnal.

Vzniknou i nová parkovací místa

Na celém Floriánském náměstí budou podle Rozehnala obnoveny veškeré zpevněné plochy. Rekonstruována bude také přilehlá ulice Hliníky. „Vzniknou nová kolmá a šikmá parkovací stání a v místě přechodu stezky pro cyklisty přes tuto komunikaci bude vyvýšený zpomalovací práh pro zklidnění dopravy," řekl Rozehnal. Součástí projektu je také rekonstrukce stezky pro chodce a cyklisty, tras pro pěší a veřejného prostoru náměstí. Celkové náklady na modernizaci dopravního terminálu byly předběžně vyčísleny na 33,5 milionu korun. O skutečné ceně podle Rozehnala rozhodne výběrové řízení, které město nyní připravuje.

Autoři | Foto maps.google.com

Štítky doprava, terminál, Prostějov, investice, modernizace

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.