pátek 29. března 2024 Taťána

Brány památek dokořán. V Prostějově budou tři dny otevřeny památky i chrámy

Prostějov se letos poprvé připojí k Mezinárodnímu dni památek a sídel. Ve městě budou po tři dubnové dny veřejnosti zpřístupněny zajímavé památky a kostely. Sdělil to prostějovský primátor František Jura (ANO).

„Prostějov je členským městem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a vzhledem k tomu, že máme co nabídnout, rozhodli jsme se k projektu připojit. Je to zároveň jeden z prvních kroků, jak více podpořit, rozvinout a propagovat cestovní ruch a zájem o památky v Prostějově," uvedl Jura.

Jako první bude v sobotu 6. dubna zájemcům otevřen Národní dům, zámek na Pernštýnském náměstí a prostějovská radnice. Národní dům byl postaven v letech 1905 až 1907 podle návrhu předního představitele české secese Jana Kotěry. Jeho úkolem bylo vybudovat kulturní a společenské centrum města s hospodou, divadlem i prostory pro spolky.

Renesanční zámek na Pernštýnském náměstí byl vystavěn v první polovině 16. století na místě bývalé Kostelecké městské brány. Otevřena bude 6. dubna i zámecká kavárna a městská galerie. Lidé si budou moci prohlédnout také radnici, která se svou 66 metrů vysokou věží dominuje náměstí T. G. Masaryka. Radniční budova byla postavena ve slohu zvaném historismus podle projektu Karla Hugo Kepky.

V neděli 14. dubna si budou moci zájemci prohlédnout například bývalou synagogu, nynější Husův sbor. Na programu je i procházka Demlovou ulicí kolem někdejšího nadačního domu Feitha Ehrenstamma. Návštěvníci nahlédnou do atria Muzea ve Špalíčku, projdou se starým židovským hřbitovem, který byl v roce 2016 vyhlášen kulturní památkou. Komentovaná prohlídka bude připravena i na novém židovském hřbitově za Brněnskou ulicí.

V sobotu 27. dubna se v Prostějově otevřou brány několika kostelů. „Návštěvníci se mohou těšit také na komentovanou prohlídku klášterního kostela s varhanním koncertem a na prohlídku refektáře a bývalé klášterní knihovny,“ uvedla náměstkyně Milada Sokolová (ODS).

Autoři | Foto prostejov.eu

Štítky ČR, památky, správa, zajímavosti, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.