pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Prostějově se sdílení kol osvědčilo a bude pokračovat

Čtyřměsíční testování sdílení bicyklů se v Prostějově osvědčilo. Radnice proto s česko-německou firmou nextbike uzavřela smlouvu na další provozování systému půjčování jízdních kol. Smlouva platí do října příštího roku sdělil primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).  

O půjčování kol mají obyvatelé Prostějova velký zájem

„Město touto cestou podporuje zdravý pohyb a čistou mobilitu v Prostějově. Zároveň chceme vyjít vstříc požadavkům občanů, které jsme během pilotního projektu zaznamenali, a rozšiřujeme pevné a virtuální stanice," uvedl Pospíšil. O půjčování jízdních kol, které jsou v Prostějově k dispozici od března, mají obyvatelé velký zájem. Hned v březnu firma nextbike evidovala 8000 výpůjček bicyklů a poptávka neutuchala ani v následujících měsících.

Lidé mají v Prostějově od jara k dispozici 100 jízdních kol firmy nextbike. Prostějov za jednu výpůjčku bicyklu zaplatí společnosti nextbike 6,9 koruny. Prvních 15 minut půjčení je zdarma, za každých dalších 30 minut lidé zaplatí 15 korun. V Prostějově funguje deset pevných stojanů nextbike a 27 virtuálních stanic pro odložení sdílených kol, které tvoří například městský mobiliář.

Radnice uzavřela smlouvu s česko-německou firmou nextbike

„Společnost nextbike zajišťuje dostupnost a přesun kol na pevných stanicích, virtuální stanice tedy slouží k vrácení či odložení kola," řekl Pospíšil. Společnost nextbike Czech Republic byla založena předloni v září. Majoritním vlastníkem je německá firma nextbike, která v ní drží jedenapadesátiprocentní podíl. Zbývajícími 49 procenty disponuje výrobce jízdních kol Olpran.

„Nextbike byl založen v roce 2004 v Lipsku a provozuje systém pro sdílení kol ve více než 200 městech. Česká republika se stává 27. zemí, kde nextbike působí," uvedla firma na svých stránkách. Společnost nextbike loni uspěla v tendru na zavedení systému sdílení jízdních kol v Ostravě a poté si ji vybral i Prostějov. V hledáčku má další města.

Na tuzemském trhu už od roku 2013 působí společnost Rekola Bikesharing. Její kola si mohou lidé zapůjčit v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku, Liberci, Olomouci, Ostravě a Teplicích.

Autoři | Foto prostejov.eu

Štítky sdílení, cyklisté, kola, Prostějov, doprava

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.