neděle 5. května 2024 Klaudie

Rabína Horowitze i hřbitov v Prostějově připomíná bílý náhrobek

Náhrobek vrchního prostějovského rabína Horowitze vyrobený z ušlechtilého bílého kamene byl dnes slavnostně odhalen na místě starého židovského hřbitova v Prostějově. Hřbitov byl zdevastován za nacistické okupace a poté jej nahradil park a parkoviště. Náhrobek nechala na trávníku v parku instalovat americká dobročinná organizace WMSBG Kolel Damesek Eliezer. Plastovou repliku náhrobku, která byla na tomto místě postavena v roce 2013, zničili předloni vandalové a Horowitzův hrob od té doby připomínal pouze kovový rám.

Vzpomínkové akce u příležitosti 203. výročí Horowitzova úmrtí se u nového náhrobku v Prostějově kromě zástupců radnice či ministerstva kultury zúčastnily i zhruba tři desítky rabínů z Česka a zahraničí. Náhrobek z bílého kamene podle Tomáše Jelínka z nadace Kolel Damesek Eliezer důstojně připomíná místo posledního odpočinku významného prostějovského rabína i pohnutou historii této lokality. „Podařilo se nám najít fotografii, na které jsme dokázali zvětšit původní náhrobek Horowitze, takže víme zhruba jeho tvar a jak vypadal. Podle toho tvaru pak byla se souhlasem památkářů vyrobena tato nová podoba," řekl novinářům Jelínek.

Někdejší židovský hřbitov v Prostějově, který ministerstvo kultury dalo v roce 2016 na seznam kulturních památek, byl zničen za německé okupace. Náhrobní kameny s židovskými nápisy si tehdy rozebrali obyvatelé z okolních vesnic a vydláždili jimi například dvorky. Na místě hřbitova je nyní park a parkoviště. Nadace Kolel Damesek Eliezer se nedávno s radnicí po několika letech diskusí dohodla na podobě pietní úpravy místa bývalého židovského hřbitova.

Dohodu dnes ocenil rabín Louis Kestenbaum, který stojí v čele dobročinné nadace. „Vedle slavného učence rabína Cvi Horowitze je zde pohřbeno i téměř 2000 prostějovských obyvatel. Stávající i budoucí spolupráce s primátorem (Františkem) Jurou a magistrátem je zárukou, že se kulturní památka židovského hřbitova stane místem, na které může být Prostějov se svými obyvateli hrdý," uvedl Kestenbaum.

Spor o podobu pietní úpravy bývalého hřbitova v předchozích letech zaznamenala světová média a dostal se do pravidelné zprávy amerického ministerstva zahraničí, která je zaměřena na ochranu lidských práv ve světě. O náhrobky ze zničeného hřbitova, které se podařilo díky úsilí nadace najít v Prostějově a jeho okolí, před časem projevilo zájem Muzeum holokaustu z Washingtonu.

„To, co se tady stalo před 70 lety, je tragické. Chtěl bych ocenit kuráž současného vedení Prostějova, které se k tomu připojilo a přichází s tím, že bude toto místo rehabilitováno," řekl dnes novinářům americký velvyslanec v Česku Stephen King.

Starý židovský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1801 a v roce 1943 na popud německého starosty zrušen. Na zrušeném hřbitově jsou pochováni například předkové filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.

Autoři | Foto prostejov.eu

Štítky historie, správa, památky, židé, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.