neděle 19. května 2024 Ivo

Nový terminál v centru Prostějova usnadní cestování linkovými autobusy

Dnes byl slavnostně otevřen nově zrekonstruovaný dopravní terminál v centru Prostějova. V rámci této rekonstrukce vzniklo sedm nových autobusových zastávek, které usnadní lidem cestování linkovými autobusy.

Rekonstrukce a modernizace tohoto dopravního uzlu pro městské a příměstské autobusy stála 53 milionů korun. „Polovinu nákladů pokryla dotace z evropských fondů a zbývající část zaplatilo město ze svého rozpočtu," řekl prostějovský primátor František Jura.

"Při plánování stavby byla hlavním záměrem města modernizace stávajícího terminálu a sjednocení stanovišť příměstské linkové a městské hromadné dopravy. Vzniklo zde sedm autobusových zastávek, z nichž pět je umístěno přímo v prostorách dopravního terminálu a zbývající dvě jsou umístěny podélně na ulici Blahoslavova," uvedl Jura.

Podle primátorova náměstka Jiřího Rozehnala se město do stavby terminálu na Floriánském náměstí pustilo kvůli tomu, že okolní ulice byly autobusovou dopravou už velmi vytížené. "Celý terminál je nyní rozdělen na dvě příjezdové cesty. Jedna je pro městkou hromadou dopravu a druhá pro příměstské autobusy," řekl Rozehnal.

Projekt prý necílil pouze na autobusovou dopravu, ale upravoval celý prostor Floriánského náměstí včetně zeleně, zpevněných ploch parku, osvětlení i napojení na pěší a cyklistickou infrastrukturu města. Díky modernizaci terminálu a jeho okolí vzniklo osmadvacet parkovacích míst v ulici Hliníky i veřejné bezbariérové WC.

Rekonstrukce dopravního terminálu začala letos v červenci. Kromě zastávek tu vznikly i nový kiosek, čekárna a cykloboxy. „Cestujícím teď bude nově sloužit také pět LED zastávkových označníků a velká LED odjezdová tabule," podotkl stavbyvedoucí Vlastimil Šponer ze společnosti Skanska, která byla hlavním dodavatelem stavby.

Autoři | Foto prostejov.eu

Štítky doprava, Prostějov, autobusy, nádraží, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.