čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Prostějovské školy a jejich žáky letos opět čekají odměny za sběr papíru

Magistrát města Prostějov připravil i pro tento školní rok soutěž ve sběru separovaného papíru. Účelem je především výchova dětí k třídění odpadu. Školy i jednotliví sběrači mají možnost získat finanční odměnu.

Magistrátu města Prostějova soutěž připravuje společně s firmou FCC Prostějov, s.r.o..

„Účelem sběrové soutěže byla vždy výchova dětí ke třídění odpadů. Školy touto formou získávaly finanční prostředky na jejich činnost a společnost FCC Prostějov, s.r.o., jim nabízela do konce roku 2019 výkupní cenu papíru padesát haléřů za jeden kilogram. Od letoška se situace změnila, jelikož v celé republice došlo k nepříznivému vývoji výkupních cen separovaného papíru. Společnost FCC Prostějov, s.r.o., tedy školám nabízí pouze svoz, vážení a nakládku zdarma říká František Jura, primátor města Prostějova, zároveň dodává, že do soutěže se v letošním roce přihlásilo devět škol.

Soutěž probíhá opět ve dvou kolech. První kolo proběhlo v měsících září až prosinec 2019, kdy děti sesbíraly 89,33 tun papíru a druhé kolo v měsících leden až květen 2020 právě probíhá. Zapojením škol do třídění odpadu se městu navýšila odměna za sběr separovaného odpadu od firmy EKO-KOM, a.s.

Čtyři vítězné školy čeká peněžní odměna, stejně jako prvních deset nejlepších sběračů z každé školy. První škola získá od města 15 000 korun. Nejlepší školní sběrač si může přijít na 1 000 korun v poukázkách. Celkem odměny pro školy a žáky přijdou město na 89 650 korun.

„Soutěž napomáhá i k získání odměny za zajištění využití odpadů z obalů. Téměř 181,35 tun papíru, který žáci odevzdali při sběrové soutěži v loňském školním roce, tak neskončilo ve směsném odpadu, ale bylo využito k další recyklaci,“ říká první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sběr, papír, tříděný, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.