sobota 4. května 2024 Květoslav

Sdílená jízdní kola bude dále provozovat společnost nextbike

Systém sdílení jízdních kol bude v Prostějově příští dva roky opět provozovat česko-německá firma nextbike, která jej tam zajišťuje od loňského jara. Podle náměstka primátora Jiřího Pospíšila v řízení na koncesi byly podány dvě nabídky od společností nextbike a Rekola bikesharing, které byly hodnoceny podle ekonomické výhodnosti.

„Celkem se bude jednat o sdílené užívání 120 jízdních kol a provozování nejméně 40 míst určených pro půjčování a vracení kol. Každé kolo bude viditelně zřetelně označeno znakem a názvem města Prostějova. Období poskytování těchto služeb je od 1. března do 31. prosince v letech 2021 a 2022,“ uvedl Pospíšil.

Vybraný provozovatel služby bude systém sdílení kol provozovat na své jméno, za zapůjčení kol bude od zákazníků vybírat ceníkem stanovené poplatky. „Za každé zapůjčení kola bude město jako objednatel hradit provozovateli smluvně dohodnutý poplatek. Je třeba zmínit, že výše tohoto poplatku byla hodnoticím kritériem,“ podotkl Pospíšil.

Společnost nextbike má smlouvu s Prostějovem do konce letošního roku. Ve městě nyní nabízí 100 sdílených kol a 37 stanic, kde je lze zaparkovat. Prostějov za jednu výpůjčku bicyklu platí společnosti nextbike 6,9 koruny. Prvních 15 minut půjčení je zdarma, za každých dalších 30 minut lidé platí 15 korun.

Společnost nextbike Czech Republic byla založena v září 2017, kdy v ní spojila síly německá bikesharingová firma nextbike a výrobce jízdních kol Olpran. Firma působí ve 14 českých městech včetně Prahy, Brna a Ostravy.

Autoři | Tisková zpráva | Foto prostejov.eu

Štítky doprava, cyklo, kolo, nextbike, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.