neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Netradiční pronájem v Prostějově: Na pozemku o jednom metru čtverečním bude kompostér

Nájemci sedmi bytů v ulici Antonína Slavíčka požádali město o netradiční pronájem pozemku o výměře jednoho metru čtverečního. Na místo chtějí umístit kompostér, ve kterém by mohli zpracovávat biologický odpad. Město jejich žádosti vyhovělo.

„S dobrým nápadem se na město obrátila jedna z obyvatelek tamního bytového domu. Zažádala o pronájemza účelem umístění a užívání komunitního kompostéru. Ten má být určen ke kompostování bio odpadu produkovaného její a dalšími šesti domácnostmi rodin žijících v sousedních bytových domech,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Zájemkyně s žádostí u města uspěla. Jedinou podmínkou je, že péči o kompostér muzí zajistit žadatelka. „Nápad podporujeme s tím, že doba výpůjčky bude neurčitá s výpovědní lhůtou tři měsíce a vypůjčitel bude vlastním nákladem zajišťovat a odpovídat za údržbu předmětu výpůjčky a komunitního kompostéru,“ uvedl Pospíšil podmínky provozu kompostéru.

Navržený kompostér je vytvořen tak, aby při kompostovacím procesu byl zajištěn aerobní mikrobiální rozklad organické hmoty bez vzniku zápachu a emisí metanu. Kompostér má uzamykatelné čelní dveře a víka. Dveřmi se odebírá hotový kompost a vrchem se vkládá organický materiál ke kompostování. Boxy kompostéru mají tepelnou izolaci, dno boxů je perforované pro odvod zbytkové vody a lepší odvětrávání. Na kompostéru bude umístěna informační samolepka o kompostování a druzích ukládaného bioodpadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kompost, odpad, bio, Prostějov, pronájem, komunita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.