pondělí 29. dubna 2024 Robert

Kontejnerů na odpad je ve městě dostatek, přesto stále vznikají nelegální černé skládky

Přestože je město Prostějov „osázeno“ mnoha klasickými kontejnery na komunální nebo tříděný odpad, stále v jeho katastru vznikají černé skládky, někdy přímo u hnízd s kontejnery na tříděný odpad. Ukládání odpadu mimo nádoby k tomu určené (nebo na sběrné dvory) je přitom přestupkem.

Jen v letošním roce zjistili strážníci více než tři desítky případů černých skládek a zjistili původce, přibylo také případů, kdy lidé odkládají odpad pouze ke kontejnerům, místo toho, aby využili sběrné dvory. Jedná se zejména o papírové krabice, plasty, dokonce lednici. Odpad se zde hromadí a znečišťuje veřejné prostranství. Někdy přitom stačí například papírové krabice sešlápnout, aby se odpadu do kontejneru vešlo víc.

Takové jednání je pak posouzeno jako přestupek na základě zák. č. 185/2001 Sb. o odpadech, ve znění pozdějších předpisů, kde hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Mnoho míst v Prostějově, včetně těch, která jsou opatřena kontejnery, je monitorováno kamerovým systémem a mobilními kamerami a díky těmto záznamům se podařilo zjistit osoby podezřelé z těchto přestupků.

Město Prostějov apeluje na občany, aby využívali k odkládání odpadů všechny dostupné kontejnery a hlavně, aby před uložením papírové krabice roztrhali či sešlápli a plastové láhve zmačkali. Ušetří tak nejen prostor kontejneru, ale také veřejné finance. K odložení jiného druhu odpadu pak slouží dva sběrné dvory v katastru města Prostějova. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Prostějov.eu

Štítky Prostějov, Prostějovsko, černé skládky, kontejnery, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.