čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Muž naletěl podvodníkovi na internetu. Desítky tisíc z jeho účtu skončily ve východní Asii

O částku téměř 40 tisíc korun přišel třiatřicetiletý muž z Prostějovska, když podvodníkovi poslal přes internet údaje ke své platební kartě. Muže neodradily ani stránky, které se tvářily jako stránky České pošty, avšak byly psány nápadně špatnou češtinou. Jeho peníze putovaly do Soulu hlavního města Jižní Koreje.

„Poškozenému muži nejprve přišla SMS zpráva s odkazem na webové stránky, které „se tvářily“ jako stránky České pošty a.s. Na těch byl muž vyzván k uhrazení částky 79 korun za doručení zásilky. Poté byl přesměrován na platební bránu, kde pomocí své platební karty provedl platbu. Poté stejný postup opakoval ještě dvakrát,“ popisuje policejní mluvčí František Kořínek. Poškozený tak učinil přesto, že pokyny na webových stránkách českého státního podniku byly psány nápadně špatnou češtinou.

„Následujícího dne muž od své banky obdržel oznámení o provedení tří plateb v měně jihokorejský won v celkové výši po přepočtu bezmála 40 tisíc korun, které proběhly v hlavním městě Jihokorejské republiky. V případě dopadení a prokázání viny pachateli uvedeného jednání hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ dodává Kořínek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, krimi, internet, podvod, korea, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.