čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hasičské muzeum v Čechách pod Kosířem mapuje vývoj hasičské techniky a představuje zaniklá řemesla

PR článek

Hasičské muzeum v Čechách pod Kosířem charakterizuje vývoj hasičské techniky v nejstarší továrně na hasičské stříkačky v tehdejším Rakousku-Uhersku, která byla založená v roce 1820. Muzeum, které je svého druhu jedno z největších na Moravě, stojí v místech, kde se nacházela jedna z výrobních hal tehdejší slavné továrny na hasičské stříkačky.

Exponáty a jejich vzájemné souvislosti daleko překračují rámec běžné sbírky hasičského vybavení či síň tradic místního hasičského spolku. Dokumentují rozvoj a problémy podnikání, období expanze i krachu, invenci autorů některých technických řešení i patentů, a také kvalitu práce v dílnách.

Otevírací doba

duben - říjen
Pátek - Neděle
10:00 - 12:00
13:00 - 17:00

červen - srpen
Úterý - Neděle
10:00 - 12:00
13:00 - 17:00

Vystavené exponáty ukazují vývoj hasičské techniky od výroby těch nejjednodušších ručně poháněných strojů, stříkaček tažených koňským spřežením až po moderní výkonné stroje s odstředivými čerpadly s pohonem benzínovými motory. Muzeum také dokumentuje řemeslnou zručnost dnes již většinou zaniklých řemesel, která stála na počátku vzniku těchto unikátních strojů. Dozvíte se, co dělal mosazník, mědikovec, kolář, řemenář, helmař, kotlář, provázník, slaměnkář nebo košíkář.

Technickou pozoruhodností jsou koňmi tažené pístové stříkačky s velkým výkonem. Jedna z takovýchto stříkaček po opuštění výrobní haly hasila v roce 1881 Národní divadlo v Praze. O dobré kvalitě stříkaček firmy Smekal svědčí i skutečnost, že byly žádány nejen hasiči v zemích celé Evropy, ale i v Egyptě a Číně.

Na realizaci muzea hasičské techniky měl významný podíl místní hasičský sbor za vydatné finanční a materiálové pomoci a všemožné podpory vedení obce. Pro veřejnost bylo hasičské muzeum otevřeno 5. července roku 2000 a pro obrovský zájem hasičů i veřejnosti bylo v polovině roku 2005 rozšířeno o další novou výstavní halu.

Víc informací najdete na www.cechypk.cz.

Štítky hasiči, muzeum, vzdělání, Čechy pod Kosířem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.