sobota 20. dubna 2024 Marcela

FOTO/VIDEO: Shořely tři hektary lesa, zasahovalo 17 jednotek hasičů a vrtulník

Až tři hektary lesního porostu byly zničeny včera u Otaslavic na Prostějovsku. Hustý černý kouř byl vidět z velké dálky a u požáru hasiči vyhlásili třetí nejvyšší stupeň požárního poplachu. Těžce přístupný terén pro hasičskou techniku, ale i hustý porost pro samotné natažení hasebního vedení, a to v součtu až několik stovek metrů, uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

„Výhled na několik hodin intenzivního hašení s okamžitou žádostí povolání letecké techniky kolegů Policie ČR s účinnou pomocí hašení bambivakem. Postupně došlo k posílení jednotek a změn stupnice požárního poplachu. V průběhu dne se tak na požářišti již prostřídalo sedmnáct jednotek, v součtu více jak dvě desítky cisternových vozidel a počet zasahujících hasičů přibližující se trojcifernému číslu,“ popsal zásah Hošák.

Nejdříve museli hasiči rozsáhlý požár obestoupit a zabezpečit i odpovídající zásobu vody k hašení. Účinnou pomoc zajistilo hašení pomocí vrtulníku, plnění bylo podle Hošáka zajištěno pomocí cisteren z místa nedaleko plochy hoření.

Majitel vyčíslil škodu předběžně v částce 400 tisíc korun

„V sumarizaci tedy zasahovalo sedmnáct jednotek ze dvou krajů, Olomouckého a Jihomoravského, včetně jednotky vojenských hasičů z Vyškova a zapojení vrtulníku Policie ČR. Rozloha požářiště na ploše dosahující tří hektarů. Majitel vyčíslil škodu předběžně v částce 400 tisíc korun. Vše se obešlo bez zranění. V prostoru se nenachází žádné hrozící nebezpečí optikou těsné blízkosti vojenského prostoru Březová. Událost se nachází na územní Olomouckého kraje,“ pověděl mluvčí hasičů.

„V nočních hodinách byla provedena redukce jednotek na místě. Během posledních hodin zde zůstaly tři jednotky hasičů na dohled a případné dohašování, rovněž byla ukončena činnost štábu velitele zásahu. V ranních hodinách několikrát prolili větší doutnající místa či pařezy stromů. V tuto chvíli probíhá předání zásahu vlastníkům s nařízením několika hodinového dohledu a dalších bezpečnostních opatření. Všechny postupně odjíždějící jednotky nyní čeká náročný úklid vybavení a techniky, pro opětovné uvedení do zásahu,“ uzavřel Hošák.

Foto HZSOL

Štítky požár, les, škoda, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.