pátek 26. dubna 2024 Oto

Další žena naletěla falešnému vojákovi. Na účty podvodníkovi poslala devadesát tisíc korun

Policisté se zabývají dalším případem podvodného jednání. Sedmatřicetiletá žena ze Šumperska se snažila najít spřízněnou duši na jedné z internetových seznamek, ale naletěla podvodníkovi, který se vydával za amerického vojáka s českými kořeny.

Žena si začala psát s daným mužem asi před tři čtvrtě rokem. Ten jí napsal, že je momentálně na vojenské misi v Saúdské Arábii a postupem času si žena k neznámému pisateli vybudovala citový vztah a dokonce si s ním vyměnila také několik intimních fotografií, uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Žena se podvodníkovi svěřila mimo jiné s tím, že má problémy s autem. „Pisatel ženě nabídl pomoc spočívající ve zprostředkování nákupu náhradních dílů na opravu jejího vozidla, což žena uvítala. Při dodání zásilky ale vyvstaly komplikace. Zásilka měla být zadržena tureckou ambasádou a žena byla prostřednictvím e-mailové komunikace opakovaně vyzvána k zaplacení cla," popsala mluvčí.

Žena na zahraniční účty naposílala postupně 90 tisíc korun a zásilku neobdržela. Podvodník však ženu nadále vydírá a pod pohrůžkou zveřejnění intimních fotek se domáhá zaslání dalších peněz.

Policie radí:

  • Dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu.
  • Dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí.
  • Podvodníci se často schovávají za identitou vzdělaného člověka (lékaře, právníka, vojáka) a dobře vědí, jak citlivě zapůsobit zejména na osamělé osoby. Bývají bez závazků (jsou rozvedení nebo vdovci) a touží po vážném a harmonickém vztahu. Navíc předstírají velký zájem o vaše soukromí.
  • Po určité době přicházejí se svými požadavky, a to například formou finanční pomoci na proclení balíčku, lékařské ošetření, investice do podnikání apod.
  • Proto neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu. Zároveň s nikým nesdílejte vaše intimní fotografie, později mohou být zneužity k vydírání. Jediným cílem pachatelů takovýchto skutků je totiž vylákání peněz, přičemž ve většině případů se jedná o nezanedbatelné částky. Vaše soukromí a starosti jsou těmto lidem lhostejné.

Foto Pixabay.com

Štítky voják, podvod, internet, Šumpersko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.