neděle 5. května 2024 Klaudie

Přestavba nádraží v Šumperku se prodraží

Plánovaná přestavba autobusového nádraží v Šumperku za 160 milionů korun, která začne v lednu příštího roku, se městu prodraží zhruba o 4,5 milionu korun. Důvodem je to, že zastřešení autobusových zastávek i výpravní budova budoucího přestupního terminálu budou mít zelené střechy. Záměr schválili minulý týden městší zastupitelé. S ekologickým řešením v podobě zelené střechy počítá šumperská radnice také při chystané rekonstrukci domu kultury, informovala ČTK mluvčí radnice Soňa Singerová.

S návrhem zelených střech na autobusovém nádraží přišel zhruba před šesti týdny radní Michael Kohajda, a to na základě podnětů občanů. Odborníci navrhli na přestupním terminálu dva typy zelených střech. „Extenzivní, to znamená s nízkým porostem sukulentů, které budou na střechách nástupišť, a intenzivní, se zhruba šedesáticentimetrovým porostem z travin, jež pak umístíme na výpravní budovu a zastávku MHD. Střechy jsou prakticky bezúdržbové, bude třeba je jen jednou ročně zkontrolovat," uvedl hlavní projektant Luděk Cekr.

Podle odborníků není potřeba prověřovat statiku staveb se zelenými střechami. Ty dokážou podle nich zadržet nejen prachové částice, ale především 60 až 100 procent vody při běžném dešti a postupně ji uvolňovat do okolního prostředí formou vodní páry. „Tím pádem jako přírodní klimatizace ochlazují své okolí, tedy prostor autobusového nádraží a zlepšují jeho celkové klima," uvedla mluvčí radnice. Město také vybuduje záchytnou nádrž na vodu.

Vedení města počítá s tím, že vícenáklady pro přestupní terminál se budou muset částečně řešit úvěrem. Zelené střechy zastávek přijdou zhruba na 3,2 milionu korun, nová zastávka MHD s 3D logem města přijde téměř na milion a vybudování záchytné jímky bude stát přibližně 300 tisíc korun. Zelenou střechu na výpravní budově zaplatí společnost ČSAD, která je majitelem pozemku i objektu.

Modernizaci přestupního terminálu, která má začít v lednu příštího roku, předcházela přestavba prostor před nádražím, která začala letos v květnu. Investici již dříve město odhadlo zhruba na 160 milionů korun, na akci získalo dotaci 54,5 milionu. Jde o jednu z největších investičních akcí města, k nimž patří také dokončení rekonstrukce krytého bazénu, plánovaná rekonstrukce manufaktury a připravovaná rekonstrukce kulturního domu.

Autoři | Foto turistika.cz

Štítky ČR, správa, stavby, doprava, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.