pondělí 29. dubna 2024 Robert

Šumperská radnice rozšířila síť hotspotů. Bezplatný internet lze využívat až hodinu denně

Šumperská radnice pro své obyvatele po roce znásobila síť hotspotů, dík kterým se mohou při pohybu po městě bezplatně připojit k internetu. Službu radnice zavedla loni v srpnu, v centru se tehdy mohli lidé připojit na sedmi místech. Nyní město nabízí obyvatelům a návštěvníkům již téměř tři desítky přípojných bodů na 17 hotspotech a to na na hodinu denně zdarma, sdělila mluvčí radnice Soňa Singerová. Zájem je velký, za první rok služby bylo zaznamenáno na 100.000 spojení.

Volná síť nese název City - Free; uvedena v život byla během loňského mezinárodního folklorního festivalu, kdy do města míří cizinci z celého světa. Síť vybudoval místní poskytovatel datových služeb na vlastní náklady a na vlastní náklady ji také provozuje. „Začínali jsme se sedmi hotspoty. Ty jsme před rokem umístili v Sadech 1. máje - u sovy v Pavlínině dvoře, u divadla, knihovny Sever, kina Oko, na náměstí Míru a na Točáku," uvedl místostarosta Jakub Jirgl.

Během dalších měsíců přibyla možnost připojení například na hotspotech na Hlavní třídě, u nemocnice, na Bratrušovském koupališti, ve sportovním areálu Benátky, v domě kultury či v prostoru provizorního autobusového nádraží na Fialově ulici.

Provozovatel služby hodlá síť hotspotů stále rozšiřovat. „Zaměřujeme se především na místa, kde je větší koncentrace obyvatel. V plánu máme také pokrýt sportoviště, dětská hřiště a parky. V procesu realizace jsou nyní body na náměstí Republiky, na hřišti v ulici Šumavská nebo ve Smetanových sadech. K bezplatné síti se budou moci připojit i cestující na novém autobusovém nádraží," uvedl majitel firmy Jaroslav Hrubý. Zájem obyvatel kvitují i zástupci radnice. „Denně se do sítě připojí stovky uživatelů a zájem stále stoupá. Máme vybraná další místa jako například Tyršův stadion, zimní stadion, park Bohuslava Martinů nebo Jiráskovy sady. Naším cílem je mít v Šumperku aspoň 50 takovýchto bodů. Proto budeme rádi za podněty od občanů, kde bychom mohli další hotspoty umístit," doplnil místostarosta Jirgl.

Volná síť má název City - Free a není potřeba žádného hesla. Uživatel pouze do políčka napíše svou e-mailovou adresu. Budováním sítě hotspotů město rozšiřuje "smart" služby pro místní obyvatele a návštěvníky města. Ve městě už funguje například takzvaná chytrá lavička, která byla nainstalována u šumperského divadla, s možností dobití mobilního telefonu a využít wi-fi připojení. Chytré technologie by měly být i součástí nově budovaného terminálu u autobusového nádraží.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, internet, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.