úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Vlastivědné muzeum Šumperk nabízí výstavu Království mašinek, potěší nejen milovníky železnic

Po celé prázdniny bude ve Vlastnivědném muzeu v Šumperku k vidění výstava Království mašinek. Exponáty jsou od soukromých sběratelů i specializovaných muzeí. Těšit se můžete na funkční modely kolejišť či vláček na vlastní pohon.

Především milovníkům železnic je určena výstava, která je k vidění v prostorách Vlastivědného muzea v Šumperku. Nese název Království mašinek a otevřena bude po celé prázdniny do 10. září. Výstavu zaplnili exponáty nejen soukromí sběratelé, ale i výrobci kolejových vozidel či specializované muzeum. Nechybí ani funkční modely kolejišť či vláček jezdící na vlastní pohon. Expozice připomíná také významné železniční stavitele a podnikatele 19. století.

„Ze sbírkového fondu muzea mohou návštěvníci obdivovat například zásobní skříň na lepenkové jízdenky z železniční stanice Postřelmov, lampičky, kompostéry, návěstní trubky, koncové kleště na proštipování jízdenek, denní a noční výpravku či modely lokomotiv. Nechybí ani železničářský slang používaný zaměstnanci Československých státních drah v běžném projevu," řekla mluvčí muzea Eva Šebestíková.

Výstava je doplněna o řadu interaktivních prvků, mezi nimiž je například vláček jezdící na vlastní pohon. Děti si také mohou vyzkoušet některé pomůcky využívané na železnici jako železničářskou čepici nebo ruční návěstidlo - výpravku. „Malým návštěvníkům je zábavnou formou představena bezpečnost na železnici a také se dozvědí různé zajímavosti ze světa kolejí a výhybek," doplnila mluvčí. Expozici doplňují barevné snímky sokomotiv od fotografa Františka Pecha z Hanušovic.

Návštěvníkům expozice připomene také firmu bratří Kleinů, která má kořeny na Šumpersku a která dosáhla největší slávy v 19. století budováním železničních tratí v Rakousku-Uhersku, s využitím železáren v Sobotíně. K vidění jsou i dva funkční modely kolejišť ze Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku a modely ostravského výrobce vagonů Škoda Vagonka a šumperské společnosti Pars nova, která se specializuje na opravy a modernizaci kolejových vozidel. Část sbírkových předmětů zapůjčilo Muzeum Slezského Semmeringu v Horní Lipové.

Čtěte více:

 

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.