sobota 20. dubna 2024 Marcela

Požár zámku v Třemešku policisté vyšetřují jako poškození cizí věci

Požár bývalého zámku Třemešek v Dolních Studénkách na Šumpersku vyšetřují policisté jako poškození cizí věci. Požár podle policie vznikl v jednom z pokojů v podkroví, odkud se následně rozšířil a zachvátil část střechy. Příčina se zjišťuje, na místě byl také psovod se psem kvůli vyhledávání hořlavin, řekla šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. Škoda byla vyčíslena na 1,5 milionu korun, nikdo nebyl zraněn.

Příčinu požáru budou během dneška zjišťovat odborníci. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci," uvedla policejní mluvčí. Na místo byl povolán také odborník z odboru kriminalistické technicky a expertiz a psovod se služebním psem vycvičeným k vyhledávání urychlovačů hoření, dodala mluvčí.

Informaci o požáru dostali hasiči v pondělí v 15:15. Na místo se sjelo několik jednotek hasičů, podle jejich mluvčí Vladimíry Hacsikové zasáhl oheň asi polovinu střechy. Kvůli hustému dýmu museli zasahovat hasiči v dýchací technice, na místo dorazil také protiplynový automobil z Olomouce.

Dvoupatrový objekt je památkou renesanční architektury z roku 1587, který byl přestavěn v letech 1857 až 1863. Objekt dosud sloužil jako sociální ubytovna, podle starosty Radima Sršně však provozovateli k 30. červnu skončil nájem. Někteří lidé se však údajně k tomuto datu nevystěhovali. Obec, které objekt patří, již získala dotaci na přestavbu na komunitní centrum, vyrůst by zde mělo největší mateřské centrum v regionu a sociální bydlení. Zámek podle starosty získala obec od Olomouckého kraje zhruba před osmi lety za symbolickou korunu, s tím, že objekt zrekonstruuje pro sociální účely.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky Třemešek, Šumpersko, požár, zámek, vyšetřování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.