pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTO: V hlavní roli opět silný vítr. Hasiči ve středu vyjížděli k téměř dvaceti případům

Téměř dvě desítky událostí (18 prozatím) zapíšeme do statistik k datu 13.3.2019. I během celého středečního dne přijímalo centrum tísňového volání linky 112 nové žádosti pro odstraňování následků silného větru. Výstraha vydaná ČHMÚ neavizovala žádná větší dramata i přes to na některým místech v nárazech návazně skolil několik stromů na komunikace, kolejiště i veřejná prostranství.

Pohledem okresů k nejčetnějším výjezdům patří oblast Olomoucka. Za obcí Dolany u místa místně zvaném  „Horní Bouda“ dvě jednotky v ranních hodinách odstranily velký strom jehož špice nebezpečně zasahovala do větší částí komunikace a to navíc v nepřehledném místě, kdy jej většina řidičů pozorovala až na poslední chvíli. Hasiči na Jívové, tedy místní dobrovolná jednotka za spolupráce s profesionální stanicí Šternberk odstraňovala stromy na komunikaci, ale i na místní fotbalovém hřišti, kdy vzrostlý strom poškodil plechové zázemí pro hráče, ale i budovu areálu. Do Jívové také dnes zamířila jednotka drážních hasičů HZSp SŽDC, v blízkosti nádraží odstranila opětovně s profesionálními hasiči ze Šternberka strom z kolejiště. Nejvíce popadaných stromů dnes hasiči řešili v oblasti Kozlova a Kozlov, Slavkov. Profesionální hasiči z Lipníku nad Bečvou zde na několika různých místech odstranili spadené stromy na komunikaci. V Moravském Berouně místní hasiči odstraňovali spadený strom na dráty vedení elektrické energie. K druhé oblastí vyžadující technické pomoci patří Jesenicko. Jen chvíli po vstupu platnosti výstrahy odstraňovali spadené stromy v obci Dětřichov-Seč, chvíli na to sílící vítr zapříčinil rozhoření několika doutnajících ohnisek po pálení ve Zlatých Horách.

I dnešek se neobešel bez poškozených střech, nepříjemné situace doplňuje pomoc hasičů v Olomouci na ulici Rooseveltova při zajištění uvolněného vikýře. Daleko horší situace se odehrála v obci Strupšín, Brníčko kde došlo k utržení větší části plechové střechy na budově. Na Šumpersku hasiči zasahovali u podobné situace také na ulici náměstí Míru (Šumperk), zde došlo k hrozbě pádu plechů na veřejné prostranství, hasiči návazně provedli zajištění a nutná bezpečností opatření.

Shrnutím lze poukázat i na určitá pozitiva, všechny události se obešli bez zranění osob, zasahujících i bez poškození techniky. Rovněž pohledem vydané výstrahy se jedná o poměrně malé číslo požadavků na pomoc hasičů.

Tisková zpráva | Foto HZSOL

Štítky vítr, aktuálně, Jívová, výstraha, hasiči

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.