čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na Prostějovsku musel kvůli bezpečnosti přistát vrtulník německé armády

Vrtulník německé armády, který se účastní mezinárodního cvičení Dark Blade 2019, včera odpoledne preventivně přistál u obce Pěnčín na Prostějovsku. Stroj posádce hlásil technickou závadu. Po takzvaném bezpečnostním přistání vrtulník zkontroloval německý technický personál, stroj následně mohl přeletět zpět na základnu u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku. Nikomu se nic nestalo. Sdělila to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Závadu ohlásil za letu jeden ze dvou vrtulníků CH-53 GS kolem 16:45. Kontrola po přistání nezjistila nic, co by omezovalo provoz vrtulníku. „Německý vrtulník bez omezení bude dál pokračovat ve cvičení Dark Blade 2019," uvedla mluvčí. Upozornila, že bezpečnostní přistání je preventivní akce pro zjištění rozsahu možné závady. „Nejedná se o nouzové přistání," zdůraznila.

PSALI JSME: Na Libavé se bude konat cvičení Dark Blade, nejintenzivnější lety budou trvat 12 dní

Mezinárodní cvičení Dark Blade 2019 hostí 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec u Náměště nad Oslavou od minulého čtvrtka. V České republice se koná poprvé. Naplánované je do 3. června, záštitu nad ním má Evropská obranná agentura (EDA). Účastní se ho asi 800 českých a 300 zahraničních vojáků z Belgie, Německa, Polska, Maďarska a Slovinska.

Vlastní cvičení propukne 20. května. Vojáci budou trénovat ostré střelby, vysazování parašutistů a potápěčů, přepravu lidí i psů nebo třeba noční lety. Hlavní části cvičení se konají ve vojenských újezdech Libavá a Boletice, cvičí se také v okolí Náměště nad Oslavou, na Březině nebo u bechyňské posádky a na prostějovském letišti.

Autoři | Foto čtenář Jarda

Štítky ČR, Německo, armáda, letectví, cvičení, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.