úterý 19. března 2024 Josef

Cikánský zlořád a snížená inteligence. Starosta zveřejnil kontroverzní prohlášení k incidentu v Kojetíně

V pátek 7. června večer došlo na Masarykově náměstí v Kojetíně k incidentu, při kterém skupina pěti mužů nejprve za pomoci kovových tyčí, sekery a teleskopického obušku poškodila vozidlo Škoda Octavia tím, že mu rozbili okna, urazili zpětná zrcátka, promáčkli dveře a rozbili přední a zadní světla. Pak fyzicky napadli třicetiletého muže, kdy ho minimálně dvakrát udeřili kovovou tyčí do hlavy a zblízka na něj dvakrát vystřelili z plynové pistole, popsala mluvčí policie Miluše Zajícová. Starosta Kojetína Leoš Ptáček v reakci na událost zveřejnil kontroverzní prohlášení.


PSALI JSME: V Kojetíně se napadly dvě skupiny lidí. Na náměstí se střílelo a jeden člověk byl zraněn

ČTĚTE TAKÉ: Pět mužů rozmlátilo kovovými tyčemi auto, po řidiči pak zblízka dvakrát vystřelili plynovou pistolí


Starosta Kojetína Leoš Ptáček k incidentu poskytl kontroverzní vyjádření Kojetínským Novotám. Vyjádření z neděle 9. června zveřejňujeme neupravené.

Vážení spoluobčané,

dovolte mi, prosím, abych uvedl na pravou míru poměrně zajímavé události z pátečního podvečera. Za vedení města bych vás předně rád ujistil a čestně prohlašuji, že v poměrně hluchém a nezáživném období mezi rozsvěcováním vánočního stromu a hodovými slavnostmi, město Kojetín nenavázalo partnerství se ZOO Lešná a nejednalo se mimořádnou expozici pavilonu kočkodanů, jak by se četným přímým svědkům událostí na našem náměstí mohlo zdát. Jednalo se o starou dobrou tématiku, které se říká cikánský zlořád. Několik desítek jedinců z tohoto společností hýčkaného a opečovávaného etnika, přidalo ze svého repertoáru, vedle běžných prvků – snížené inteligence, lenosti a nulové ochoty zařadit se mezi slušné lidi, tentokrát i poměrně značnou míru agresivity.

Řev a rvačky byly pod laskavým dohledem policie ČR tentokrát doplněny o demolování, naštěstí jen vlastních, automobilů, ne které se tito lidé jistě tvrdě nadřeli v továrnách. Skalní příznivci sportu byli přizdobeni baseballovými holemi, k vidění byla sekera – patrně jeden z pracovitých, méně kreativní typy se prezentovaly latěmi s protlučenými hřebíky. Na své si přišla i lidová myslivost, i když se tentokrát střílelo jen z plynových, život neohrožujících, zbraní. V podstatě se tedy nestalo nic až tak závažného …

Lidé, jsem divný já, nebo snad kdokoli z přímých svědků této události, když si myslíme, že není normální, aby takto ozbrojení lidé nasedli do auta a bez zásahu přítomné policie odjeli? Je možné, abychom byli až takto hloupá společnost?

Jsme technologicky na úrovni, o které se našim předkům nesnilo. Ekonomicky se nám daří tak, že je to z hlediska udržení morálky až nezdravé. Pyšníme se téměř bezplatným školstvím a zdravotnictvím. A naprosto selháváme v ochraně života všech slušných lidí. Nemám tím na mysli náš Kojetín ani české země. O tom, že evropská, tradičně křesťanská, civilizace páchá zcela dobrovolně kulturní sebevraždu, nepochybují dnes ani ti nejoptimističtější eurooptimisté. Pamatujete ještě, jak si dovolil ten nepřijatelně vulgární prezident Zeman utrousit v Kojetíně na pódiu poznámku o fackování cikánů, kterým se nechtělo za komunistů pracovat? Jak se na něj média nemilosrdně vrhla? To je hanobení rasy, když někdo otevřeně řekne, že obrovské procento cikánů je nezapojitelné do pracovního procesu, protože nic neumí? Že téměř všichni cikáni řádně nevychovávají své děti, na což navazují jejich tristní výsledky ve školách?

Jejich, bohužel zcela běžnou, agresivitu a sebevědomí bych jim k tíži až tak nedával. Tím je primárně vinna společnost jako celek. A je to předně tím, že ze sebe děláme hlupáky a nedokážeme jejich odporné jednání tvrdě trestat. Oni toho jen zkrátka zneužívají. Pak až dochází k tomu, že v Kojetíně cikány naprosto nesnášíme. Samozřejmě to odnášejí i ti z nich, kteří snahu chovat se slušně vykazují, a to je zase úplně špatně. Toto všechno je selhání systému, ne toho policajta, který nechá odjet z místa činu auto plné ozbrojených cikánů! On je totiž taky jeden normální chlap, který si v ten okamžik uvědomí, že když proti takovým odporným gaunerům půjde hrudníkem dopředu, jeho děti už tátu taky nemusí nikdy vidět. Anebo začne střílet a bude téměř s jistotou odsouzený za nepřiměřenost svého počínání. Ani za jednu z těchto možností žádná výplata nestojí …

No nic, zítra, až nám zazvoní budík, pomněme prosím, že první hodinku děláme na to, aby stát ufinancoval integraci národnostních menšin. Tak pořádně zaberme a společně věřme tomu, že budeme úspěšnější než dosud.

Zítra proběhne na radnici jednání s odborníky z Olomouckého kraje na romskou problematiku a vedením policie ČR. Pevně věřím, že podobných frází, jako nedostatek důkazů, obtížnost prokázání viny či nezbytná tolerance a vnímavost k odlišným kulturám, budeme ušetřeni …

Leoš Ptáček, starosta města

Foto kojetin.cz, čtenář Radek

Štítky násilí, napadení, vyjádření, starosta, Leoš Ptáček, Kojetín, Přerovsko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.