pátek 3. května 2024 Alexej

Lyžařské areály v Jeseníkách i u Olomouce začaly zasněžovat, brzy spustí provoz

, aktualizováno 2. prosince 2019, 0:00

Lyžařské areály v Jeseníkách i nižších oblastech na Olomoucku spustily o víkendu sněžná děla. Pokud vydrží chladné počasí, chtějí někteří provozovatelé otevřít sjezdovky příští víkend, tedy zhruba o týden později než loni. Opožděný start zasněžování způsobilo nezvykle teplé počasí v listopadu, kvůli němuž dosud nebylo možné nasadit sněžná děla.

První centimetry technického sněhu v sobotu pokryly sjezdovky v Branné na Šumpersku. „Pokud počasí vydrží a výrazně se neoteplí, tak plánujeme vleky spustit už příští sobotu. Ve srovnání s loňskem budeme mít týden zpoždění," řekl provozovatel areálu Rostislav Procházka, podle kterého v Jeseníkách začalo v noci na sobotu mrznout a sněžná děla byla spuštěna i v jiných areálech.

Loni se v Branné poprvé rozjely vleky 30. listopadu. O rok dříve se zde začalo lyžovat 1. prosince, lyžařská střediska však v té době začala zasněžovat již v polovině listopadu. Letos to bude zřejmě až 7. prosince.

„Jednou za čas taková dlouhá teplá fronta přijde, kdy se celý listopad drží v plusových teplotách, a nedochází tak k ranním mrazíkům, které v listopadu využíváme. Nyní je to jeden z těchto roků, bývá to tak každý pátý, šestý rok," uvedl Procházka.

Sněžná děla v sobotu spustily také ve Ski Aréně Karlov nebo Parku sportu Hrubá Voda. Tam se o víkendu na prvním technickém sněhu na saních projížděly nedočkavé děti. „Provoz bychom chtěli spustit v sobotu, ale samozřejmě vše záleží na počasí. Loni se touto dobou u nás už lyžovalo," řekla ředitelka areálu Ludmila Tomečková.

Podle Jaroslava Lukeše ze Ski Arény Karlov je předpověď na nadcházející týden pro technické zasněžování příznivá. Mrazivé počasí prý využijí pro vytvoření podkladu na hlavních sjezdovkách. I on však přitakává ostatním a říká, že se v Karlově začne lyžovat podle rozhodnutí přírody. „Čím více klesnou teploty pod bod mrazu, tím rychleji se podaří sjezdovky připravit. Samozřejmě se snažíme zahájit sezónu co nejdříve, současně ale platí, že hlavní sezóna začne jako každý rok po Štědrém dni," podotkl Lukeš.

Z dlouhodobého výhledu počasí, který v sobotu na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, budou příští čtyři týdny teplotně průměrné až slabě nad průměrem. Nejchladněji bude v období Vánoc. Teploty přes den se budou koncem roku pohybovat jen kolem bodu mrazu.

Autoři | Foto FB Park sportu - Resort Hrubá Voda

Štítky počasí, rekreace, hory, Jeseníky, lyžování, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.