pondělí 29. dubna 2024 Robert

FOTO/VIDEO: Hasiči i dnes pokračují v likvidaci škod po silném větru, evidují desítky výjezdů

Zprávu jsme v celém rozsahu aktualizovali o nové informace hasičů iprovozovatelů lyžařských středisek.Hasiči v Olomouckém kraji po klidnějším ránu opět vyrazili kvůli následkům silného větru do terénu. Na kontě mají již tři desítky výjezdů, jde hlavně o popadané stromy, řekl jejich mluvčí Zdeněk Hošák. Zajišťují také uvolněné plechy na střechách, vše se dosud obešlo bez zranění. Zasahují napříč celým krajem, jednotky vyjíždějí do všech okresů. Oproti předchozímu dni je zásahů méně, i tak jsou hasiči stále v pohotovosti. Silný vítr dnes zastavil vleky ve Ski Aréně Karlov.

„Drtivou většinu technických pomocí i nadále představují spadené stromy. Hasiči pomáhají s likvidacemi po pádech na komunikace, železniční tratě či veřejná prostranství. Několikrát v průběhu posledních hodin spadené stromy poškodily dráty elektrického či telekomunikačního vedení. Jednotky také již několikrát zasahovaly u uvolněných plechů či střešních krytin," uvedl mluvčí.

Hasiči zasahují ve všech okresech Olomouckého kraje. V přerovské části Dluhonice například zajišťovali nakloněný sloup, u Mladče na Olomoucku odstraňovali spadlý strom z dálnice D35, v Prostějově v Kotěrově ulici zase zajišťovali spadlý strom u tamních garáží.

Silný vítr dnes způsobil problémy i provozovatelům lyžařských středisek v Karlově. Zatímco v pondělí jely lanovky bez problémů, dnes jsou kvůli silnému nárazovému větru všechny lanové dráhy ve Ski Aréně Karlov až do odvolání mimo provoz. „V provozu je pouze malý vlek poma a sjezdovka Pod lesem v areálu Myšák a sjezdovka a dvoukotva Kazmarka," informoval zástupce střediska Jaroslav Lukeš.

Silný vítr zaměstnává hasiče v kraji od neděle v noci, v pondělí ráno zasáhl především Jesenicko, odpoledne se ve druhé vlně dostal na Prostějovsko, Přerovsko i Olomoucko. Šlo především o popadané stromy, spadlé sloupy elektrického vedení i utržené střechy. Do půlnoci hasiči v souvislosti se silným větrem evidovali kolem 180 zásahů. Situace se dnes ráno z pohledu hasičů zklidnila; k 08:00 šlo jen o čtyři případy popadaných stromů a uvolněné plechy na střeše domu v Přerově. Během dopoledne ale začaly výjezdy opět přibývat.

Kraj má v souvislosti se zásahem hasičů kvůli větru i nepřímou jednu oběť. U Pňovic na Olomoucku se s hasičskou cisternou, která jela k zásahu, střetlo osobního vozidlo, jeho řidička na místě zemřela.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, počasí, hasiči, rekreace, vítr, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.