čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Jeseníky hlásí sněhovou nadílku, v nejvyšších polohách je metr sněhu

V Jeseníkách panuje zimní atmosféra, pomohlo i sněžení v uplynulých dnech. V nejvyšších částech hor leží přes metr sněhu. Užívat si tak mohou nejen milovníci sjezdového lyžování, ale i běžkaři. Pro ty jsou k dispozici upravené hlavní tratě na jesenické magistrále i v okolí. V horách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, řekl dnes dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

„Na Ovčárně máme nyní plus pět stupňů, je docela pěkné počasí, ale je silný nárazový vítr. Na hřebeni je přitom mnohem silnější, v nárazech dosahuje až 35 metrů za sekundu. Za poslední dva dny nasněžilo zhruba pět centimetrů sněhu. Na měrné tyči na Pradědu máme 105 centimetrů, konečně to přesáhlo metr. V nižších polohách, jako jsou Kouty nad Desnou a Ramzová, leží přes 20 centimetrů," uvedl Ondřej Škovránek.

Dostatek sněhu udržuje v kondici i běžecké tratě, běžkaři se na upravené trasy mohou vydat napříč celými Jeseníky. „Co se týče běžeckého lyžování, je to stále průjezdné z Ovčárny přes Švýcárnu, Červenohorské sedlo, přes Vřesovou studánku na Šerák, dále na Ramzovou a na Paprsek," doplnil dispečer jesenické horské služby.

V plném provozu jsou i lyžařská střediska, ztráty z přelomu a začátku roku dohánějí díky jarním prázdninám, které zvyšují i v Jeseníkách návštěvnost. Naplno jezdí například střediska v Karlově, jejichž lanovky v úterý zastavil silný vichr. Lyžuje se tam nejen přes den, ale na Expressu si mohou denně užít lyžaři i večerního lyžování. V plném provozu je například i středisko Přemyslov, v provozu je tam už i červená sjezdovka. Všechny sjezdovky fungují i v areálu Kouty na Šumpersku.

Ve Skiparku Filipovice hlásí provozovatelé nový sníh. „Ve Filipovicích jsou nyní super lyžařské podmínky. V provozu je sedačková lanovka a otevřeli jsme kromě červené i modrou sjezdovku. Celková délka sjezdovek je 1750 metrů," vzkazují provozovatelé na stránkách. S lyžemi mohou lidé vyrazit i do níže položených areálů. Všechny sjezdovky jsou v provozu například i v Hlubočkách u Olomouce. „I po dalších deštích a vysokých teplotách jsou sněhové podmínky až nečekaně dobré a po včerejším lehkém sněžení a noci, kdy se dalo zasněžovat, se ještě vylepšily," uvedli dnes provozovatelé na stránkách střediska. Lyžuje se i v Kladkách na Prostějovsku.

V Jeseníkách platí třetí lavinový stupeň, který horští záchranáři vyhlásili 6. února, kdy za dva dny napadlo na horách přes 30 centimetrů sněhu a hrozilo uvolnění lavinových desek. Do terénu se vydají znovu měřit během dneška.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky Jeseníky, počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.