čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Tisíce lyžařů vyrazily o víkendu do Jeseníků. Provozovatelé ski areálů hlásí skvělé podmínky

Za lyžováním vyrazily o víkendu do Jeseníků tisíce lyžařů. Lákalo je i slunečné počasí, které v řadě areálů panovalo. Přijela také řada návštěvníků, kteří v tomto týdnu stráví v Jeseníkách jarní prázdniny školáků, uvedli provozovatelé středisek.

Návštěvnost o víkendu byla velká, přijely tisíce lyžařů. Začíná týden, který je historicky nejbohatší na návštěvníky,“ uvedl zástupce Ski arény Karlov Jaroslav Lukeš. Jarní prázdniny mají od pondělka děti na Brněnsku i v Praze. Na sjezdovkách v areálu je asi 60 centimetrů kombinovaného technického a přírodního sněhu, v provozu je celé středisko. „V noci vždy sjezdovka přimrzne, přes den bylo slunečno, byl to hezký víkend,“ uvedl Lukeš.

Slušnou návštěvnost hlásí také areál v Petříkově. „Podmínky jsou hodně dobré, na svahu je 50 až 60 centimetrů sněhu,“ uvedl zástupce střediska František Kaštyl.

Lyžaři dorazili také na Červenohorské sedlo. „Podmínky máme vynikající, možná nejlepší za celou zimu. Přes noc přimrzlo, přes den občas vykouklo sluníčko,“ uvedla zástupkyně střediska.

Řada lyžařů dorazila také do níže položeného areálu Hlubočky u Olomouce, přestože se tam včera odpoledne teplota pohybovala kolem deseti stupňů Celsia.

V Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, který znamená mírné nebezpečí. „Na závětrných lavinových svazích je díky sněžení a silnému větru uložen jeden metr i více sněhu. Jednotlivé vrstvy jsou vlivem střídání teplot a utlačením větru celkem dobře spojeny,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj, lyže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.