pátek 3. května 2024 Alexej

Hasiči opět na nohou. Od nedělního večera je zaměstnává silný vítr

Od včerejší dvaadvacáté hodiny desítky profesionálních i dobrovolných hasičů zaměstnávají následky silného větru. V největší míře bylo nutné zajistit popadané stromy, stržené střechy, které ohrožovaly okolí, ale také komíny nebo třeba vlak. Hasiči předpokládají zvyšující se počet dalších výjezdů.

Od neděle večer evidují olomoučtí hasiči přes šedesát zásahů kvůli silným nárazům větru a více jak padesát míst s popadanými stromy v lokalitách s nutností výjezdu. V menší míře se podle Zdeňka Hošáka, mluvčího olomouckých hasičů vyjíždělo také k poškozeným a strženým střechám. 

Přerovští hasiči během noci zajišťovali uvolněné plechy na střeše administrativní nemocniční budovy a v Olomouci zase střecha z blízkého objektu skončila na zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Utržená střecha hasiče zaměstnávala také v Konici a na několika místech vítr poškodil dráty elektrického vedení. Třením stormů s dráty docházelo k jiskření například v Bělkovickém údolí. „V Dřevohosticích na Přerovsku hasiči zajišťovali nebezpečně nakloněný komín a u Hoštejnu najel vlak do popadaných kabelů,“ říká Zdeněk Hošák. 

Pro oblast Olomouckého kraje platí výstraha na povodňovou bdělost, ale prozatím hasiči evidují pouze naplaveniny bahna na komunikaci na Jesenicku. 

„Předpokládáme nárůst počtu celkových čísel výjezdů, operační středisko stále zpracovává nové žádosti na odstraňování následků velmi silného větru,“ dodává tiskový mluvčí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky vítr, střecha, zásah, výjezd, počasí, hasiči, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.