pátek 3. května 2024 Alexej

FOTO: Hasiči v kraji během čtyř hodin vyjížděli k devíti požárům lesa

K devíti požárům lesa nebo lesního porostu vyjížděli včera během čtyř hodin hasiči v Olomouckém kraji. Zásahy jim komplikoval silný vítr a nepřístupný terén. Největší plochu ještě nyní hasí u Nových Valteřic, místní části Moravského Berouna. Požár se zde rozšířil na dva a půl hektaru. Před 20:00 byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu, na místě je již 13 jednotek, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

U Nových Valteřic s ohněm bojují i jednotky ze sousedního kraje. „Práci hasičům komplikuje vítr a suchý porost, kterým se požár šíří. Zásah probíhá v dýchací technice," uvedla mluvčí.

Stejně velkou plochu hasilo i šest jednotek nad Šternberkem na Babí hoře. Požár řešili šternberští hasiči i u Huzové, kde hořela lesní školka. Ve Vernířovicích na Šumpersku se o likvidaci ohně na ploše půl hektaru postaralo šest jednotek, škoda tam podle předběžných odhadů činí 100.000 korun. "Dvakrát také hořelo na Zlatohorsku, a to u přímo na okraji Zlatých Hor, kde se po pálení klestí požár rozšířil do okolí a zasáhl nově vysázené mladé stromky," doplnila mluvčí hasičů.

S požárem lesa hasiči bojovali také u Petrovic směrem na Heřmanice, kde se turistům vymknul kontrole táborák a rozšířil se na louku a do lesa. Dvakrát také zasahovali v Jeseníku: v místní části Bukovice a Dětřichov, kde se předběžná škoda vyšplhala rovněž ke 100.000 korun. V obou případech bylo příčinou s největší pravděpodobností nezvládnuté pálení klestí, dodala mluvčí.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, požár, Olomouckýv kraj, HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.