čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Hasiči na dnešní pálení čarodějnic nedoporučují vůbec zapalovat ohně

Hasiči důrazně doporučují veřejnosti, aby se vzhledem k suchému počasí vyhnula zapalování velkých ohňů. Připomínají rovněž, že podle mimořádných opatření, které vydala vláda, se lidé nesmějí shlukovat do skupinek větších než 10 osob.

Pokud se i přesto rozhodnete tradiční oheň rozdělat, dodržujte, prosím, základní bezpečnostní pravidla. Duben je totiž měsícem, kdy jednotky vyrážejí k požárům v přírodním prostředí nejčastěji. Od začátku roku HZS Olomouckho kraje řešili už 112 požárů trávy, polí, luk a lesů, jen za duben se počet těchto výjezdů vyšplhal už k sedmi desítkám.

Nezapomínejte proto na povinnosti, které vyplývají ze zákona o požární ochraně (zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně). Všichni si musí počínat tak, aby nedošlo ke vzniku požáru. Pokud nedodržíte zásady požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně, můžete dostat pokutu až do výše 20 tisíc korun. Pokud svým jednáním navíc způsobíte požár, může se sankce vyhoupnout až na 25 tisíc korun.

Pokud máte i navzdory doporučení v plánu zakládat dnes oheň, oznamte akci předem. Využít můžete jednoduchou aplikaci https://paleni.izscr.cz/.

Ohlášení pomůže předejít planým výjezdům a naopak, pokud je to nutné, urychlí zásah jednotek.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky pálení čarodějnic, 30.duben, oheň, hasiči, doporučení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.