sobota 4. května 2024 Květoslav

Při lokálních povodních v kraji zemřel člověk, další se pohřešuje

Při lokálních povodních na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckém kraji zemřel jeden člověk, další osoba se pohřešuje, řekla dnes mluvčí hasičů Lucie Balážová. Mezi nejvíce postižené obce patří Šumvald a jeho místní část Břevenec, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda na mnohých místech dosahovala přes metr vysoko. V těchto obcích hasiči evakuovali a zachránili desítky obyvatel. Vyprostili také osoby uvázlé v zatopených automobilech.

Hasiči zachránili rovněž několik lidí, které strhnul proud a nemohli se dostat z vody do bezpečí. "Přívalové deště zatopily nejen desítky rodinných domů a dalších staveb, ale také poškodily místní energetickou a dopravní infrastrukturu. V Oskavě byl stržen most, ve většině postižených obcí bylo poškozeno plynové i elektrické vedení," uvedla mluvčí hasičů.

Na některých místech čerpali hasiči vodu ze zatopených sklepů během noci. V odstraňování následků přívalových srážek budou pokračovat během dneška, včetně odčerpávání vody z domů a sklepů. "Dnes ráno se také po průzkumu v jednotlivých obcích a zjištění stavu zaplavených domů bude ve spolupráci se samosprávami řešit náhradní ubytování pro místní obyvatele," doplnila mluvčí.

Na řadě míst v noci byl na řadě toků překročen třetí stupeň povodňové aktivity, který nyní platí jen na Oskavě v Uničově. Celkem hasiči během noci zaznamenali téměř 160 událostí. V zaplavené oblasti operoval také posttraumatický intervenční tým hasičských psychologů.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, počasí, hasiči, záplavy, úmrtí, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.