pátek 3. května 2024 Alexej

FOTO/VIDEO: Až metr vody mezi domy, hasiči vyprošťující řidiče z aut. Bouře napáchala v kraji velké škody

Šedesát jednotek hasičů muselo v noci do terénu kvůli přívalovým dešťům a bouřkám, které se prohnaly Olomouckým krajem. Situace je nejhorší na Uničovsku a Šumpersku, hladiny řek se tam vylily z koryt, hasiči hlásí třetí povodňový stupeň.

Následky silných bouří hasiči řešili především na Uničovsku a Šumpersku. „Celkově jsme během noci zaznamenali téměř 160 událostí, v ORP Uničov jsme jich evidovali 90 a v ORP Šumperk 50. V postižené oblasti se jedna osoba pohřešuje, jedna osoba byla nalezena mrtvá. V zaplavené oblasti operoval také posttraumatický intervenční tým hasičských psychologů," řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

ČTĚTE TAKÉ: Při lokálních povodních v kraji zemřel člověk, další se pohřešuje

Nejvíce postiženou obcí, co se týče škod, je Šumvald, zejména pak jeho místní část Břevenec. Dále pak Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda dosahovala až metr vysoko. Hasiči v těchto místech evakuovali desítky lidí, vyprošťovali i lidi z aut. „Zachránili jsme rovněž několik lidí, které strhnul proud, a nemohli se dostat z vody do bezpečí. V Uničově jednotky pomocí traktorbagru čistily jez zanesený naplaveninami," řekla Balážová.

Co se týče dopravní infrastruktury, v Oskavě byl stržen most. V obcích bylo také poničeno elektrické a plynové vedení.  Hasiči již v noci začali odčerpávat lidem ze sklepů vodu, ta největší práce je teprve čeká.

„Dnes ráno se také po průzkumu v jednotlivých obcích a zjištění stavu zaplavených domů bude ve spolupráci se samosprávami řešit náhradní ubytování pro místní obyvatele. Hasičský záchranný sbor bude v případě potřeby poskytovat prostředky pro nouzové ubytování. Už během noci jsme také nastavili režim řízení, kdy v každé z nejvíce postižených obcí máme příslušníka, který bude koordinovat likvidační práce a bude k dispozici zástupcům samosprávy," řekla Lucie Balážová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZSOL

Štítky voda, jednotky, HZSOL, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.