sobota 4. května 2024 Květoslav

Město chce jít příkladem. Primátor bude jezdit elektromobilem

Olomoucký primátor Mirek Žbánek bude nově ke krátkým pracovním cestám používat elektromobil, který město pořídilo v rámci projektu „Ekomob- čistá mobilita“, financovaného ministerstvem životního prostředí.

„Elektromobily považuji za velmi dobrou alternativu, z mého pohledu jsou výhodné pro ježdění po městě a okolí. Vnímám je nejen jako cestu k ekologičtější společnosti, ale coby fanda techniky i jako úžasný symbol technického pokroku,“ říká primátor.

Město se tímto gestem snaží informovat o dopadech konvenční dopravy na životní prostředí a ačkoli je zatím magistrát v souvislosti s elektrickými vozy pozadu, olomoucká městská policie už nyní využívá tři elektromobily a disponuje vlastní nabíjecí stanicí. 

„Chtěl bych, abychom toto téma řešili komplexně. V rámci agendy Smart City bychom měli zajistit například dostatek nabíjecích stanic a třeba i multifunkční sloupy veřejného osvětlení se zdrojem elektrické energie pro elektromobily, elektrokola či koloběžky,“ doplnil Žbánek.

V Česku se narozdíl od jiných evropských států, jako je Německo nebo Nizozemsko, výrazný přechod k elektromobilům zatím nekoná. Amsterdam například nabádá své obyvatele k přechodu na elektrická a vodíková auta tím, že nabízí nabíjecí stanici každému kupci. Do roku 2030 plánuje úplný zákaz vozidel se spalovacími motory.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky elektromobil, znečištění, doprava, primátor, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.