pondělí 29. dubna 2024 Robert

Silné bouřky stále zaměstnávají hasiče. Od pátku evidují na 40 výjezdů v kraji

Hasiči v Olomouckém kraji čerpali po pátečních odpoledních a večerních silných bouřkách vodu ze sklepů domů. Zaměstnalo je také odstraňování popadaných stromů. V souvislosti s bouřkami zaznamenali v regionu od pátečního odpoledne do dnešního dopoledne téměř 40 výjezdů, řekla dnes mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

„Největší problémy byly na Prostějovsku a Olomoucku. Kromě popadaných stromů a čerpání vody ze sklepů, které asi na třech místech končilo až dnes ráno, jsme řešili i vodu u trafostanice v Droždíně. Hrozilo její zaplavení,“ uvedla mluvčí.

V kraji aktuálně podle údajů Povodí Moravy platí třetí stupeň povodňové aktivity, který znamená ohrožení, na řece Hané ve Vrchoslavicích na Prostějovsku. Podle Balážové však profesionální hasiči kvůli velké vodě do obce zatím nevyjížděli. „Nemám zprávy o tom, že bychom na Hané cokoliv řešili. Sledovaly se spíše Romže a Brodečka, které objížděl náš řídicí důstojník, aby po včerejšku (pátku) zkontroloval jejich stav. Vypadá to, že budou dále klesat,“ řekla Balážová.

Na říčce Romži v Polkovicích na Přerovsku a potoce Brodečce v Otaslavicích na Prostějovsku platil dnes ráno druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost, Romže dopoledne klesla na první stupeň znamenající bdělost. Hladiny obou vodních toků zvedly páteční bouřky, v noci na dnešek na nich krátce platil i třetí povodňový stupeň značící ohrožení. První stupeň povodňové aktivity je nadále platný na říčce Hloučele pod vodní nádrží Plumlov na Prostějovsku, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V severní části Olomouckého kraje platí do dnešního odpoledne povodňová pohotovost, na Přerovsku a Prostějovsku povodňové ohrožení. Meteorologové varují před vzestupy hladin řek, voda se podle nich může vylévat z břehů do okolní krajiny. Lidé u rozvodněných toků by se podle nich měli vyvarovat koupání, plavání nebo jízd na lodích. Doporučují také omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Podle předpovědi ČHMÚ bude dnes v Olomouckém kraji polojasno, přechodně až oblačno, odpoledne a večer místy s přeháňkami nebo bouřkami. Nejvyšší dopolední teploty vystoupají na 25 až 28 stupňů Celsia, na horách se budou pohybovat mezi 19 až 23 stupni Celsia. Vát by měl slabý, během dne mírný jihozápadní vítr, který v bouřkách přechodně zesílí.

Autoři | Tisková zpráva | Foto HZS Olomouc

Štítky počasí, záplavy, hasiči, bouře, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.