neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Palác hradu Helfštýna se po rozsáhlé opravě otevře na konci srpna

Renesanční palác hradu Helfštýna u Týna nad Bečvou na Přerovsku se po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevře návštěvníkům na konci srpna. Palác byl minulý týden úspěšně zkolaudován, řekl kastelán hradu Jan Lauro. Rekonstrukce torza zchátralého paláce, který patří k největším renesančním stavbám v České republice, začala na podzim 2017 a dotkla se dvou návštěvnických sezon. Stála dvaasedmdesát milionů korun.

Pro veřejnost se palác poprvé otevře podle kastelána v sobotu 22. srpna. Nahlédnout do jeho prostor budou moci návštěvníci po dlouhé době, palác byl kvůli špatnému stavu několik let uzavřen. „Aktuálně probíhá finální kosmetika pochozích ploch. Začínáme také s přípravou expozic a instalací mobiliáře," uvedl kastelán hradu.

Rekonstrukce zahrnovala statické zajištění objektu, opravu fasády, zastřešení objektu pískovým sklem i vybudování nových průvodcovských tras v objektu. V souvislosti s očekávaným otevřením paláce počítá správa hradu i se zvýšenou návštěvností. Jen za červenec na hrad zamířilo devatenáct tisíc lidí, dá se předpokládat, že od konce srpna bude znovuotevřený palác hlavním tahákem v druhé polovině sezóny. Hrad kvůli tomu již před prázdninami hledal posily pro provoz a průvodcovské služby.

Dokončení rekonstrukce paláce je tématem pro celou letošní sezonu. Správa hradu například přichystala monografii o Helfštýně, v níž je paláci věnován značný prostor. Zaměřuje se na něj i letošní sezónní výstava Příběh torza, která se ohlíží za dějinami kdysi honosného šlechtického sídla. Osudy paláce na výstavě zájemcům přibližují originální obrazy, historické veduty, pohlednice, archeologické nálezy či projektová dokumentace. U příležitosti otevření paláce připravila správa hradu pro návštěvníky od 23. do 29. srpna také noční prohlídky.

Zchátralý renesanční palác středověkého hradu Helfštýn, jehož rekonstrukce se plánovala řadu let, začali stavbaři opravovat v září 2017. Kvůli rozsáhlé opravě a stavebním činnostem v nejvzdálenějším cípu hradního areálu se návštěvníci nedostali na čtvrté nádvoří a provoz hradu i kulturní akce byly dva roky omezeny. Kraj získal na rozsáhlou opravu šestapadesát milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu.

Autoři | Foto Tedmek (wikipedia.cz)

Štítky památky, Helfštýn, Přerovsko, hrady, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.