pondělí 29. dubna 2024 Robert

Stavební výroba v kraji vzrostla v prvním čtvrtletí o pětinu

Základní stavební výroba v Olomouckém kraji letos v prvním čtvrtletí vzrostla o pětinu na 1,193 miliardy korun. Tempo jejího růstu bylo čtvrté nejvyšší v České republice. V celém Česku se základní stavební výroba zvýšila o 15,5 procenta na 26,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

V Olomouckém kraji od ledna do března vzrostlo inženýrské i pozemní stavitelství. Hodnota inženýrského stavitelství se zvýšila o 50 procent na 249 milionů korun. Inženýrské stavitelství zahrnuje výstavbu a změny na dopravních stavbách, telekomunikačních, elektrických a trubních vedeních, stavbách pro průmyslové účely a ostatních inženýrských dílech.

Hodnota pozemního stavitelství, do kterého patří stavba bytových a nebytových budov, se v prvním čtvrtletí v kraji meziročně zvýšila o 14 procent na 930 milionů korun.

V Olomouckém kraji se od ledna do března snížil průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více pracovníky o 16,6 procenta na 2 529. Průměrná hrubá měsíční mzda stavbařů meziročně stoupla o 12,1 procenta na 32.739 korun. V celém Česku se zvýšila o 4,5 procenta na 36 777 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, kraj, průmysl, statistika, stavitelství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.