sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Ekologické dny Olomouc se rušit nebudou, návštěvníci nepřijdou ani o ekojarmark

Tradiční ekojarmark se sérií venkovních koncertů, besedy s odborníky i výstavy přinesou nadcházející Ekologické dny Olomouc (EDO). Olomoucký ekologický svátek se každoročně koná na začátku května, pořadatelé jej přesunuli na podzim, apelují však, aby lidé sledovali aktuální program a případná epidemická opatření. Program začne v sobotu a potrvá do 4. října, uskuteční se na Horním náměstí i v areálu pořádajícího Sluňákova, centra ekologických aktivit v Horce nad Moravou.

Festival bude podle pořadatelů letos výběrem toho nejlepšího, co dosud lidem nabídnul. „Ekojarmark přinese řadu přitažlivých akcí a celodenní příděl skvělé muziky, v Rajské zahradě Františka Skály v areálu Sluňákova představí průřez svou tvorbou Oldřich Janota, besedy EDO jsou nabité inspirujícími osobnostmi našeho veřejného života, výstavy originálními tvůrci, výlety novými objevy i překvapeními v naší krajině," uvedl organizátor festivalu Michal Bartoš.

Největší akcí festivalu je Ekojarmark, naplánován je na sobotu 26. září na olomoucké Horním náměstí. Program cílí na děti i dospělé, chybět nebudou divadelní představení, taneční kurzy či přírodovědné hry. Do města zamíří i řada kapel, vystoupí AG Flek, Jananas či skupina Lanugo, sérii vystoupení zakončí Iva Bittová, která před 30 lety zahájila historii festivalu svým zpěvem a hrou na housle na Sloupu Nejsvětější Trojice.

Další stěžejní část festivalu se odehraje první říjnový víkend, víkend besed se uskuteční v součinnosti s festivalem Academia film Olomouc, festivalem Den architektury a s podzimní výstavou Flora Olomouc. „Je symbolické, že v době, kdy je z důvodů epidemie činnost všech těchto akcí ohrožena, snaží se jejich organizátoři najít svá vlastní řešení na bezpečné pořádání svých akcí, vzájemně se obohatit a spolupracovat," uvedl Bartoš. Zájemce zároveň žádá, aby sledovali aktuální program EDO, ve kterém může vzhledem k epidemické situaci dojít k organizačním i programovým změnám. „Mohou se měnit například místa konání programu a počtů osob na jednotlivých akcích," doplnil Bartoš.

Besedy EDO ponesou tentokrát téma Antinomie! Příroda a lidé v době rozporů, přednášet a diskutovat budou přední české osobnosti působící v přírodovědných a humanitních oborech jako je psychiatr Cyril Höschl, ekolog David Storch, geolog Václav Cílek či botanik Jiří Sádlo. Besedy se uskuteční v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea. Program EDO doplňují také komentované výlety, které se uskuteční tento víkend a festivalové výstavy. Podrobný program najdou zájemci na stránkách.

Autoři | Foto Sluňákov

Štítky ekologie, hudba, zábava, festival, Olomouc, EDO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.