sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V říjnu se v Olomouci opět uskuteční sběrové soboty, podzimní etapa proběhne na celkem dvaceti stanovištích

V Olomouci bude opět možné zbavit se nepotřebného odpadu, vysloužilého elektra nebo listí shrabaného při podzimním úklidu zahrádek. V říjnu startují podzimní sběrové soboty, potrvají celý měsíc.

„Od začátku až do konce října se mohou Olomoučané pohodlně zbavit velkoobjemového odpadu, vysloužilého elektroodpadu nebo biodpadu na sběrových sobotách. Jejich podzimní etapa proběhne na celkem dvaceti stanovištích ve městě a uskuteční se bez finanční spoluúčasti komisí místních částí.“ upozorňuje náměstek primátora Otakar Bačák.

Maximální dostupnost stanovišť

První sběrová sobota se uskuteční 3. října, další budou probíhat v termínech 10., 17., 24. a 31. října. „Pro občany zůstávají zachována stanoviště v okrajových částech města se špatnou dostupností sběrových dvorů a stanoviště v centrálních městských částech jsou optimálně plošně rozložena tak, aby byla maximálně dostupná,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek.

Doba konání je zkrácená na 3 hodiny

Město totiž z ekonomických důvodů letos poprvé přistoupilo k optimalizaci sběrových sobot. Nově tak neodpovídají členění na jednotlivé městské části a oproti předchozím rokům mají zkrácenou dobu konání z původních pěti na tři hodiny, tzn. od 8:00 do 11:00. „Po vyhodnocení minulých let jsme přistoupili k lepší organizaci sběrových sobot. Nechceme, aby o ně lidé přišli, ale musí být efektivnější. Dříve se konaly plošně po celém městě, a to i v těch městských částech, kde jsou sběrové dvory nebo se nacházejí v jejich bezprostřední blízkosti,“ vysvětlil náměstek Otakar Bačák.

S odběrem odpadu budou na stanovištích pomáhat pracovníci technických služeb

Obyvatelé z jakékoli městské části tak mohou na podzim nově využít kterékoliv pro ně nejdostupnější stanoviště podle místa a termínu. Na každém z nich budou po celou dobu k dispozici pracovníci technických služeb, kteří budou dohlížet na vlastní třídění a ukládání odpadu do kontejnerů. Kontejnery budou na stanoviště přistaveny vždy od 8 hodin a ještě tentýž den, po 11 hodině odvezeny. „Důrazně žádáme naše spoluobčany, aby se odpadu zbavovali pouze na určených stanovištích v tomto vyhrazeném čase a předávali jej výhradně pracovníkům svozové firmy,“ zdůrazňuje Petr Swaczyna z oddělení odpadového hospodářství.

Kusový domovní odpad je možné bezplatně odevzdávat také ve sběrových dvorech v Neředíně či Hodolanech. Stavební odpad a odpad s obsahem azbestu se odevzdává pouze za úplatu ve sběrovém dvoře v Chválkovicích v ulici U panelárny.

Jaké odpady lze odevzdávat?

Starý nábytek (skříně, sedačky, křesla, židle, koberce, linolea), použitý jedlý olej, drobný nebezpečný odpad (zbytky barev, chemikálie, baterie), vysloužilá elektrozařízení (ledničky, pračky, televizory, rádia, počítače, zářivky) a biologický odpad (listí, ořezané větvě), pro který bude určen samostatný kontejner. V rámci sběrových sobot je možné odkládat i použitý textil. Jediné, co není možné odevzdat, je stavební odpad.

HARMONOGRAM SBĚROVÝCH SOBOT - PODZIM 2020
čas konání 8:00 - 11:00 hod.

3. října 2020

Droždín: ulice Gagarinova (pod hasičskou zbrojnicí)

Lošov: ulice Svolinského (u hasičské zbrojnice)

Radíkov: parkoviště za točnou autobusů MHD

Svatý Kopeček: ulice Radíkovská parkoviště (u hřiště)

10. října 2020

Nedvězí: Neklanova (u bývalé hasičské zbrojnice)

Nemilany: ulice Povelská (u obchodu)

Slavonín: ulice Pod Kostelem

Tabulový Vrch: roh ulic Hněvotínská a Stupkova

17. října 2020

Hejčín: roh ulic Balbínova a Mojmírova

Hodolany: roh ulic Nezvalova a Zeyerova

Chomoutov: ulice Dalimilova (u hospody)

Lazce: roh ulic Urxova a Na Letné

24. října 2020

Holice: roh ulic U Hřiště a Přerovská (parkoviště)

Chválkovice: u křižovatky ulice Na Zákopě a Selské náměstí

Nový Svět: ulice Přichystalova (u obchodu)

Týneček: ulice Bohuslava Martinů (u rybníka)

31. října 2020

Nové Sady: Peškova u domu č.p. 497/6

Olomouc-západ: roh ulic Mozartova a Na Vozovce

Povel: roh ulic Sienkiewiczova a Lužická

Topolany: roh ulic Bílkova a U Parčíku (u památníku)

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Olomouc.eu

Štítky Olomouc, odpad, sběrové soboty, podzimní etapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.