středa 1. května 2024 Svátek práce

Střední a vysoké školy v kraji budou omezené jen částečně. Vedení si stěžuje na neucelené informace

Na základě vyhlášeného nouzového stavu vláda od 5. do 18. října přichází s novým opatřením v souvislosti s pandemií covid-19. Kromě zákazu koncertů, hromadných akcí nad deset lidí ve vnitřních prostorech a nad dvacet lidí venku, bude také omezený provoz středních, vyšších a vysokých škol. Na území krajů, které jsou zařazeny do oranžové a červené oblasti na platném semaforu stupně pohotovosti, bude zakázána osobní přítomnost studentů ve výuce. V Olomouckém kraji budou od příštího týdne omezené školy jen částečně, a to v hodinách hudební výchovy a tělocviku.

Ředitelé olomouckých středních škol si však stěžují na špatné vyjadřování ministerstev a nedostatečnou informovanost. „Podle Krajské hygienické stanice v Olomouci by příští týden měla výuka probíhat normálně, pouze s omezeními v hudební a tělesné výchově. Včera jsme se při jednání sněmovny dozvěděli, že s největší pravděpodobností skoro celá republika bude vyučovat distančně a teď se najednou dozvídáme, že se bude učit normálně. Máme z toho pochopitelně velikou radost, protože běžná výuka je kvalitativně úplně někde jinde, než sebelépe pojímaná distanční, nicméně považuji přístup Ministerstva školství k celé situaci za naprosto skandální,“ komentuje současnou situaci ředitel Slovanského gymnázia Radim Slouka. 

Na problematické shánění aktuálních informací si stěžuje také ředitelka olomoucké Moravské střední školy, podle které jsou studenti na distanční výuku připraveni. „Od rána se snažíme získat informace všude možně. Jsem z toho naštvaná, protože ty informace sháním po Novinkách, po Seznamu, čekala bych nějakou zprávu z ministerstva, ale když jdete na jejich stránky, tak tam jsou informace, které se odkazují na starší metodiku,“ říká ředitelka Jaroslava Spurná. 

Omezení zpěvu v rámci hudební výchovy a sportovních činností v hodinách tělocviku nejsou považovaná za problematická. „Hudební výchova není jen o zpěvu, učí se také teorie hudby a dějiny umění. Dá se poslouchat vážná hudba apod. Tělesná výchova se bude odvíjet tak, jak to bude možné. Děti budou chodit na vycházky a v případě nepříznivého počasí můžeme zařadit průřezové téma výchova ke zdravému životnímu stylu,“ dodává Slouka ze Slovanského gymnázia. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky škola, střední, vysoká, omezení, koronavirus, covid-19, kraj, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.